Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: The Finest Bouzouki (1976/2011)

Άλλος ένας ορχηστρικός δίσκος εμπορικού προσανατολισμού με κεντρικό όργανο το μπουζούκι κυκλοφόρησε το 1976 από τη Philips με τον αγγλόφωνο τίτλο "The Finest Bouzouki". Η αρχική έκδοση, η οποία αναθεωρήθηκε εν μέρει σε επόμενες επανεκδόσεις της, περιλάμβανε δώδεκα οργανικές μελωδίες βασισμένες σε αντίστοιχα τραγούδια της εποχής γραμμένα πάνω σε κλασικούς λαϊκούς ρυθμούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, χασαποσέρβικο, τσιφτετέλι). 
Η ψηφιακή επανέκδοση πάντως του 2011 κυκλοφόρησε εμπλουτισμένη με πρόσθετο υλικό και συνολικά είκοσι κομμάτια, παραλείποντας ωστόσο εξολοκλήρου τις συνθέσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου που υπήρχαν στην αρχική έκδοση. Έτσι στην τελική έκδοση του δίσκου βρίσκουμε συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Ζαμπέτα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίμη Πλέσσα, Δήμου Μούτση, Γιώργου Κατσαρού και Στέλιου Χρυσίνη.
Οι βασικοί σολίστες του δίσκου είναι ο ασυναγώνιστος δάσκαλος Γιώργος Ζαμπέτας και ο άξιος μαθητής του Στέλιος Ζαφειρίου. Σε πολλά κομμάτια έχουν κρατηθεί οι αυθεντικές ενορχηστρώσεις των πρώτων εκτελέσεων, αλλά στα περισσότερα έχουν γίνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ενορχήστρωση. Το αποτέλεσμα πάντως ηχεί πολύ συναρπαστικό και, παρόλο που ο δίσκος σαφώς απευθύνεται στο ξένο κοινό, μπορεί να ακουστεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον κι από τους Έλληνες ακροατές, ιδιαίτερα αυτούς που μεγάλωσαν με τους οικείους ήχους αυτών των σπουδαίων τραγουδιών.


(c) CD | Philips | 1976 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: