Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

The Greeks: Play Greek Songs The Modern Way (1966)

Το πενταμελές μουσικό σχήμα The Greeks εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και στα λίγα χρόνια της ενεργού δράσης του ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου παίζοντας γνωστά ελληνικά τραγούδια διασκευασμένα σε μοντέρνο ήχο. Επικεφαλής του σχήματος ήταν ο ακορντεονίστας Θέμης Ρούσσος και μαζί του η σύζυγός του και ερμηνεύτρια του "ελαφρού" τραγουδιού Εύη Μυλοπούλου, ο Χρόνης Γκόλφης στο πιάνο, ο Σάκης Κολυριώτης στην κιθάρα και ο Μάκης Καραγιαννάκης στα ντραμς. 
Από τη δουλειά του ξεχασμένου αυτού συγκροτήματος έχει καταγραφεί στη δισκογραφία ένας πολύ ενδιαφέρων δίσκος 33 στροφών που κυκλοφόρησε το 1966 από τη Music Box με τίτλο: The Greeks Play Greek Songs, The Modern Way. Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, από τα οποία πρωτότυπα είναι μόνο δύο ("Ανεμίζουν τα μαλλιά μου", "Καινούργια ζωή") σε μουσική του Θέμη Ρούσσου και στίχους αντίστοιχα των Θάνου Σοφού και Κώστα Κινδύνη. Τα υπόλοιπα δέκα τραγούδια αποτελούν διασκευές για μοντέρνα ορχήστρα γνωστών τραγουδιών που είχαν ακουστεί πολύ εκείνα τα χρόνια, πέντε του Μίκη Θεοδωράκη, τεσσάρων του Μάνου Χατζιδάκι κι ενός του Γιώργου Μητσάκη.
Τη διασκευή και διεύθυνση ορχήστρας έκανε ο Θέμης Ρούσσος, ο οποίος έδωσε στα τραγούδια ένα ανάλαφρο λάτιν χρώμα με στοιχεία χαλαρής τζαζ. Η ερμηνεία της Εύης Μυλοπούλου είναι πολύ όμορφη, ενώ τη χορωδιακή συνοδεία αποδίδουν τα μέλη του συγκροτήματος.

(c) LP | Music Box | 1966

Δεν υπάρχουν σχόλια: