Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Συλλογή: Avanti Popolo! (2002)

Σήμερα έχω τη χαρά και τη συγκίνηση να σας παρουσιάσω μια υπέροχη συλλογή παραδοσιακών ιταλικών τραγουδιών με γενικό τίτλο "Avanti Popolo!" και διευκρινιστικό υπότιτλο: Ανθολογία Ιταλικού πολιτικού τραγουδιού, που κυκλοφόρησε το 2002 από τη δισκογραφική εταιρεία Protasis.
Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η συγκεκριμένη συλλογή. Όπως το δηλώνει εύγλωττα και ο τίτλος της, πρόκειται για τραγούδια πολιτικά που σηματοδοτούν τους αγώνες του ιταλικού λαού επί δύο αιώνες (19ος και 20ος αιώνας). Τραγούδια που έγιναν γνωστά και πέρα από την ιταλική επικράτεια ενώνοντας το πάθος και το αγωνιστικό τους πνεύμα με κάθε λαό, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο, που έβρισκε σ' αυτά να εκφράζονται ανάγλυφα και οι δικοί του αγώνες και καημοί. Εδώ θα βρούμε πολυτραγουδισμένες μελωδίες, όπως το ομότιτλο τραγούδι, το πολυτραγουδισμένο "Bella ciao", το "Bandiera rossa", το τραγούδι της "Διεθνούς", μια ιταλική προσαρμογή της "Μασσαλιώτιδας", αλλά και τη συγκινητική μπαλάντα για τους αδικοχαμένους αναρχικούς Sacco και Vanzetti.
Η συλλογή, όπως αναφέρεται εύστοχα στο εσώκλειστο σημείωμα, επιχειρεί ένα πετυχημένο πάντρεμα όλων των αντικρουόμενων αριστερών ρευμάτων που κατά καιρούς μάλιστα είχαν ακόμη και θερμές αντιπαραθέσεις, δηλαδή των σοσιαλιστών (κομμάτια 1-4), των κομμουνιστών (κομμάτια 5-9), των αναρχικών (κομμάτια 10-16) και του γενικότερου αντιφασιστικού μετώπου (κομμάτια 17-22). Το ανθολογούμενο υλικό προέρχεται από παλιότερες θεματικές εκδόσεις της ιταλικής δισκογραφικής εταιρείας Bravo Records. Ο εντυπωσιακός πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του Ιταλού ζωγράφου Pellizza da Volpedo με τίτλο "Il quarto stato" (1901).
Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω και κάτι ιδιαίτερο που σχετίζεται με την παραγωγή του δίσκου που υπογράφει ο γνωστός πολιτευτής Γρηγόρης Ψαριανός. Πρόκειται ομολογουμένως για άψογη παραγωγή με πλήρη υπομνηματισμό του υλικού. Ο παραγωγός μάλιστα έχει αφιερώσει την έκδοση στη μνήμη του πατέρα του που υπήρξε αγωνιστής της Αριστεράς με εξορίες και βασανιστήρια. Ο ίδιος ο Ψαριανός εκείνη την εποχή που κυκλοφόρησε ο δίσκος ήταν ενταγμένος στην Αριστερά κι από εκεί ξεκίνησε την ενεργό εμπλοκή του στην πολιτική. Ατυχώς εδώ και μερικά χρόνια όλα αυτά διαγράφηκαν οριστικά από τον ίδιο, όταν αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στο "αμαρτωλό" παρελθόν και να ενσωματωθεί στο ασφαλές άρμα της ελληνικής Δεξιάς αναθεματίζοντας (συχνά με ακραία τοξικές ύβρεις) καθετί που εξακολουθεί να συστήνεται σ' αυτόν τον τόπο ως αριστερό!


(c) CD | Protasis | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: