Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Συλλογή: Balkan Gypsies (2005)

Από τη μεγάλη σειρά μουσικών εκδόσεων του ταξιδιωτικού οργανισμού Rouge Guide κυκλοφόρησε το 2005 μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή τσιγγάνικων τραγουδιών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων με τίτλο Balkan Gypsies.
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά δεκαεπτά τραγούδια χορευτικού χαρακτήρα από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, όπου είναι εγκατεστημένοι συμπαγείς πληθυσμοί τσιγγάνων (Rom), οι οποίοι βρέθηκαν σ' αυτές τις περιοχές ήδη από τα βυζαντινά χρόνια μετά τις μεγάλες μετακινήσεις τους από την κοιτίδα τους την Ινδία προς τα δυτικά. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια τσιγγάνους, ακολουθεί η Ρουμανία που ίσως φτάνει το ένα εκατομμύριο, η Ουγγαρία με πάνω από μισό εκατομμύριο, ενώ και στην Ελλάδα υπολογίζονται κοντά στις 150.000.
Η συλλογή περιλαμβάνει έξι τραγούδια από τη Ρουμανία, τέσσερα από τη Σερβία, δύο από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ με ένα τραγούδι συμμετέχουν η Αλβανία, η Αρμενία και η Βόρεια Μακεδονία. Το βιολί και οι γνώριμες βαλκανικές μπάντες είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτών των τραγουδιών. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη (τσιγγάνικης καταγωγής η ίδια) ερμηνεύοντας το "Τσαντιράκι" από τον ομώνυμο δίσκο του 1976, ενώ ο τσιγγάνος Κώστας Παυλίδης με τη Δώρα Μασκλαβάνου ερμηνεύουν το τραγούδι "Rom" από το ομώνυμο soundtrack (1989) του Νίκου Κυπουργού.

(c) CD | RGNET | 2005 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Εξαιρετικές και οι τρεις παρουσιάσεις των άλμπουμ Antologia del Folklore Musical de España, Avanti Popolo! και Balkan Gypsies. Ευχαριστώ από καρδιάς για όλα όσα μας δίνεις.