Η "Καντάδα" είναι ένα πολύ δημοφιλές μουσικό είδος, ένα νυχτερινό τραγούδι του ερωτευμένου προς την καλή του που αποδίδεται συνήθως με οργανική συνοδεία κιθάρας ή μαντολίνου. Η απώτερη καταγωγή του είδους ανάγεται στην εποχή της Βενετοκρατίας και γνώρισε μεγάλη άνθιση στα Επτάνησα, ενώ μετά την ένωση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα (1864) η καντάδα πέρασε και στο αθηναϊκό κοινό γνωρίζοντας ιδιαίτερη άνθιση στην περιοχή της Πλάκας.
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ένας δίσκος με καντάδες είναι ένα πολύ ταιριαστό ακρόαμα γι' αυτές τις θερμές καλοκαιρινές νύχτες. Έχω λοιπόν σήμερα έναν παλιό δίσκο της Odeon που πρωτοκυκλοφόρησε το 1967, αλλά είχε αρκετές μεταγενέστερες επανεκδόσεις, με δώδεκα υπέροχες καντάδες γραμμένες από τους πρωτομάστορες του είδους, όπως ο Διονύσης Λαυράγκας (1860-1941), ο Νικόλαος Κόκκινος (1861-1920), ο Δημήτριος Ρόδιος (1862-1957) και ο Νικόλαος Λάβδας (1879-1940). Ο δίσκος έχει τίτλο "Καντάδες" με τη χαρακτηριστική επισήμανση: "Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι". Ξεχωρίζει το εξαίσιο και πολυτραγουδισμένο "Λαλούν τ' αηδόνια" του Διονύση Λαυράγκα, ενώ περιλαμβάνεται κι ένα αστείο τραγουδάκι με τίτλο "Οι βάτραχοι" γραμμένο από τον Βαυαρό Julius Ennig που έζησε στην Ελλάδα στα χρόνια του Όθωνα.
Τα τραγούδια ερμηνεύει συναρπαστικά η ιστορική και βραβευμένη Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας που ιδρύθηκε το 1931 κι έκτοτε έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνοδεύεται από υπέροχο οργανικό σύνολο μαντολινάτας που διευθύνει ο μαέστρος Θανάσης Βαλακώστας, εμβληματική μορφή της μουσικής ζωής της Λάρισας επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες (μέχρι το 1988). Στο τραγούδι "Ψαρόβαρκα" (ποίηση Ιωάννη Πολέμη) το σόλο φωνητικό είναι του Ορέστη Δαόπουλου.
(c) CD | Odeon/Minos | 1967 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου