Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Γαλάζια καλοκαίρια (1969)

Ένας όμορφος ορχηστρικός δίσκος με το χαρακτηριστικό τίτλο "Γαλάζια καλοκαίρια" υπήρξε από τις πρώτες εκδόσεις της νεοσύστατης δισκογραφικής εταιρείας Minos του Μάκη Μάτσα το 1969. Μάλιστα ο δίσκος επανεκδόθηκε πέντε χρόνια αργότερα (1974) από την ετικέτα Margophone της εταιρείας. 
Η έκδοση περιλαμβάνει δώδεκα οργανικές μελωδίες βασισμένες σε δημοφιλή τραγούδια της εποχής που είχαν ερμηνεύσει μερικοί από τους πιο καταξιωμένους τραγουδιστές του καιρού (Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλατζής, Καίτη Αμπάβη). Ο Δήμος Μούτσης υπογράφει τέσσερα τραγούδια, ο Απόστολος Καλδάρας δύο κι από ένα οι Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Θόδωρος Δερβενιώτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Χάρης Λυμπερόπουλος και Κώστας Ξενάκης. Ο τελευταίος φέρει και την κύρια ευθύνη των ορχηστρικών διασκευών μαζί με τον Κώστα Σεϊτανίδη, ενώ διευθύνουν οι ίδιοι οι συνθέτες, εκτός από τα τραγούδια του Δήμου Μούτση που διευθύνει ο Άγγελος Σέμπος.
Ο παραγωγός του δίσκου Αχιλλέας Θεοφίλου σημειώνει στο οπισθόφυλλο:
Το Ελληνικό χρώμα, ο ήλιος, η θάλασσα κι ο πάντα γαλάζιος ουρανός, μεταφράζονται στο δικό μας χώρο σε χαμόγελα και σε πενιές. Η εταιρεία «Μίνως Μάτσας & Υιός» Α.Ε, σε μια εξόρμησή της να προβάλει τα καλύτερα στοιχεία που υπάρχουν στη λαϊκή μας μουσική σας χαρίζει αυτό τον δίσκο. Η φροντισμένη ενορχήστρωσις σε Στέρεο καθώς και η εκλογή μας γι’αυτήν την προσφορά είναι ένα θαυμάσιο δώρο για τους Έλληνες φίλους της λαϊκής μουσικής μας σκέψης. Μέσα από την μελαγχολία ξεπροβάλλει το χαμόγελο, μέσα από τον λυγμό διακρίνεται η ευθυμία του ίδιου ανθρώπου που σηκώνεται για να χορέψει να πιει την ρετσίνα ή το ούζο του. Η λαϊκή μας μουσική είναι η απόλυτη έκφραση των στοιχείων που μας τριγυρίζουν και δένουν την ελληνική ψυχή με τα αρχαία μάρμαρα ή με τις πολυκατοικίες. Τα «Γαλάζια καλοκαίρια» σας προσφέρουν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό έχει να σας παρουσιάσει η ελληνική λαϊκή μουσική. Πιστεύουμε ότι όλοι οι φίλοι μας θα ικανοποιηθούν απόλυτα από την προσφορά μας γι’αυτή. 


(c) LP | Minos | 1969 | Επανέκδοση: 1974 | Πηγή: tzil./d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ωραίος τουριστικός δίσκος ξεχωρίζει το ορχηστρικό του Πλέσσα που εδώ έχει τίτλο Μινόρε Παράπονο

tzilivak είπε...

Για να συμπληρώσω το υπέροχο σχόλιο του Μαυροπίπερου απο πάνω ο Δημήτρης Βαλλης έχει υπέροχα βάλει στίχους στο παραπάνω ορχηστρικό και το τραγουδά εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=-6-GuM3Qtq0&t=0s