Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: La Grecia de Theodorakis (1975/1978)

Από αυτό το μελωδικό αφιέρωμα δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο Μίκης Θεοδωράκης και ειδικότερα η ορχηστρική του εκδοχή! Πάμε λοιπόν...
Η πολύχρονη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον κορυφαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο εκφράστηκε μέσα από πάμπολλες δισκογραφικές στιγμές τόσο στην επίσημη εργογραφία του μεγάλου συνθέτη, όσο και στις - κυριολεκτικά εκτός κάθε δυνατότητας ελέγχου και εξακρίβωσης - ξένες δισκογραφικές κυκλοφορίες με έργα δικά του. Ο σπουδαίος μπουζουξής μάς έχει δώσει πολυάριθμες οργανικές ηχογραφήσεις με επιλεγμένες στιγμές από το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού αναδεικνύοντας την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που εντόπισε το ενδιαφέρον του στο θησαυροφυλάκιο της θεοδωράκειας δημιουργίας.
 Ένας τέτοιος δίσκος, εξολοκλήρου ορχηστρικός, είναι και ο σημερινός, ο οποίος εκδόθηκε στην Ισπανία το 1978 με τίτλο "La Grecia de Theodorakis". Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για επανέκδοση του δίσκου "The Sound of Greece-Syrtaki" που είχε κυκλοφορήσει το 1975 από την Embassy. Περιλαμβάνει δεκατέσσερις πασίγνωστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη από τη δεκαετία του '60 κατάλληλα διασκευασμένες για οργανικό σύνολο με επικεφαλής το μπουζούκι. Οι μελωδίες προέρχονται κυρίως από έργα που παρουσιάστηκαν κατά την προδικτατορική εποχή ("Πολιτεία", "Αρχιπέλαγος", "Τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Γειτονιά των αγγέλων", "Φαίδρα", "Λιποτάκτες", "Ένας όμηρος"), αλλά υπάρχουν και κάποιες αναφορές σε έργα της δικτατορικής περιόδου ("Τα λαϊκά", "Τα τραγούδια του Ανδρέα", "Κατάσταση πολιορκίας"). Και φυσικά δε λείπει ο απαραίτητος "Ζορμπάς"
Παρά τον τουριστικό χαρακτήρα της έκδοσης, η ερμηνεία του μεγάλου μπουζουξή είναι θαυμαστή, ενώ η οργανική συνοδεία ηχεί πολύ ισορροπημένα, χωρίς επιδεικτικές ηχητικές ακροβασίες.


(c) LP | CBS | 1978 | Πηγή: Ρεζ./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, εχεις δικιο... ο ενας player το "παιζει" σωστσ, ο αλλος "κοβει" το τελος και μιλαμε για δυο - τρια sec πριν τελειωσει!!!