Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Γιώργος Σταυριανός, Secrets (1996)

Ο Γιώργος Σταυριανός αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι με διακριτική, αλλά συνεχή παρουσία εδώ και σαράντα πλέον χρόνια, στο περιθώριο ωστόσο της ακαδημαϊκής του καριέρας. Ξεκίνησε το 1982 με τον όμορφο κύκλο τραγουδιών "Έρημη πόλη" και συνεχίζει μέχρι σήμερα προσφέροντάς μας κατά καιρούς μερικά πολύ ευαίσθητα και μελωδικά τραγούδια. Συνηθίζει μάλιστα σε κάθε κύκλο τραγουδιών του να προσθέτει και κάποια οργανικά κομμάτια άλλοτε πρωτότυπα κι άλλοτε βασισμένα σε μελωδίες τραγουδιών.
Το 1996, μετά από έξι συνολικά κύκλους τραγουδιών που ηχογράφησε κατά το διάστημα 1982-1995 (Έρημη πόλη, Δέκα παιδικοί καημοί, Οι φόβοι του μεσημεριού, Άνεμος είναι, Καθαρός ουρανός, Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία), ο Γιώργος Σταυριανός συνεργάστηκε με τον ελληνο-ιταλό μουσικό Coti K. και το αποτέλεσμα ήταν μια ενδιαφέρουσα διασκευή μελωδιών του σε ηλεκτρονική μορφή που κυκλοφόρησε από την FM Records με τίτλο "Secrets"
Η ηλεκτρονική ενορχήστρωση, όπως ήταν φυσικό, διαφοροποίησε ριζικά το οικείο λυρικό χρώμα των μελωδιών του συνθέτη δίνοντάς τους μια πιο δυναμική ανάπτυξη που σίγουρα ξένισε έντονα, τουλάχιστον στο αρχικό άκουσμα, αν και προσωπικά - ομολογώ - πως ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να ακούσω το δίσκο, χωρίς κάποιες γκριμάτσες δυσφορίας! Παρόλα αυτά, ο δίσκος δεν παύει να έχει το ενδιαφέρον του για μια εποχή που ανάλογες ηχητικές παρεμβάσεις είχαν αρχίσει να αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο που προφανώς αποσκοπούσε στο νεανικό κοινό, το οποίο δεν ήταν δεκτικό των κλασικών ακουστικών ηχοχρωμάτων που χαρακτηρίζουν τραγούδια σαν κι αυτά του Γιώργου Σταυριανού.

(c) CD | FM Records | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: