Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Σταυριανός: Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία (1995)

Δυο χρόνια μετά το δίσκο "Καθαρός ουρανός" ο Γιώργος Σταυριανός μας δίνει τον πιο εμπορικό του δίσκο με το συμβολικό τίτλο "Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία" που εκδόθηκε από την FM Records το 1995 και σηματοδοτεί ένα ισχυρό terminus στην πορεία του συνθέτη, αφού στη συνέχεια μοιάζει να έχει αρκεστεί στα κεκτημένα του κι έτσι οι επόμενες δουλειές του μάλλον ανακυκλώνουν με μικρές παραλλαγές τις ιδέες που ήδη είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια στην προσωπική του δισκογραφία.
Ο συγκεκριμένος δίσκος πάντως είναι αναμφίβολα και ο πιο εξωστρεφής του με πλήρη προσχώρηση πλέον στο πεδίο του καθαρού λαϊκού τραγουδιού και με όχημα τη θαυμάσια φωνή του Κώστα Μάντζιου που ήδη είχε δοκιμάσει με επιτυχία στην προηγούμενη δουλειά του. Τα εννιά από τα δέκα τραγούδια λοιπόν ερμηνεύει ο Κώστας Μάντζιος και κατάφερε μάλιστα τα περισσότερα από αυτά να τα κάνει πολύ δημοφιλή βάζοντας έτσι γερά θεμέλια στην προσωπική του καριέρα. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα τα τραγούδια: "Ελένη", "Το μαύρο αστέρι", "Μαγικό χαλί" και "Μακριά τα χελιδόνια"
Και τα υπόλοιπα πάντως έχουν ενδιαφέρον και αξιοποιούν με πολλή μαστοριά τους λαϊκούς δρόμους. Ένα τραγούδι ερμηνεύει η Αρετή Μπέλλου, ενώ το ομότιτλο τραγούδι ακούγεται και σε οργανική εκδοχή.
Αξιοσημείωτο σ' αυτή τη δουλειά είναι ότι οι στίχοι δεν ανήκουν αποκλειστικά στον συνθέτη. Για την ακρίβεια ο ίδιος έγραψε μόνο τα μισά τραγούδια, ενώ στα υπόλοιπα οι στίχοι υπογράφονται από τους Οδυσσέα Ιωάννου, Μυρτώ Κοντοβά και Σωτηρία Μπαβέλου.

(c) CD | FM Records | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: