Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Γιάννης Σπανός: Όμορφες μέρες (1970/1990)

Άλλη μια ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου πλημμυρισμένη με όμορφα τραγούδια του Γιάννη Σπανού παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1970, χωρίς ιδιαίτερη πάντως επιτυχία παρά την παρουσία μιας πλειάδας Ελλήνων πρωταγωνιστών που στην πλειονότητά τους ήταν οι ίδιοι με τους ηθοποιούς της ταινίας "Το νυφοπάζαρο" ένα χρόνο νωρίτερα. Με εξαίρεση το δίδυμο Αλεξάνδρα Λαδικού και Γιώργος Τζώρτζης, έχουμε και πάλι μαζεμένους στην ίδια ταινία τους ηθοποιούς: Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ελένη Ανουσάκη, Νίκη Τριανταφυλίδη, Βίλμα Κύρου και Νικηφόρο Νανέρη! Ακόμη και το κλίμα των δύο ταινιών είναι παρόμοιο, μέσα στο ηλιόλουστο ελληνικό καλοκαίρι σε τοποθεσίες θαλασσινές.
Ο Γιάννης Σπανός έγραψε για την ταινία δέκα τραγούδια σε στίχους του σκηνοθέτη, ανάμεσα στα οποία το υπέροχο "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" σε διπλή εκτέλεση από τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιώργο Μαρίνο. Στην ίδια μελωδία βασίστηκε το τραγούδι "Βροχή και σήμερα" που ερμήνευσε πάλι η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο "Μέρες αγάπης" (1973).
Ο δίσκος έχει κι άλλα όμορφα τραγούδια, όπως το τρυφερό "Θάλασσά μου δίχως άκρη", πάλι με τη Γαλάνη, και το ζεϊμπέκικο "Μη βάζεις μαράζι" με τον Μανώλη Μητσιά. Τα υπόλοιπα τραγούδια ερμηνεύουν η Πόπη Αστεριάδη, η Αλέκα Μαβίλη, ο Δάκης και ο Γιώργος Δανέζης. Ο δίσκος συμπληρώνεται με τρία πανέμορφα οργανικά θέματα βασισμένα σε μελωδίες των τραγουδιών.

Σημειώνω ότι και αυτό το soundtrack παρέμεινε ανέκδοτο για μια εικοσαετία, ώσπου εκδόθηκε το 1990 από τη Lyra με επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) LP | Lyra | 1970/1990 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

nikos4 είπε...

και μόνο για το ''μη μου μιλάς γι αγάπη'' , αξίζει όλος ο δίσκος...

Lilalilak είπε...

Και το Ήρθα ξανά κοντά σου. Όλα πολύ όμορφα.