Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Γιάννης Σπανός: Το νυφοπάζαρο (1969/1991)

Στα χρόνια της Επταετίας ο επαναπατρισμένος οριστικά πλέον από το Παρίσι Γιάννης Σπανός αποφασίζει να περάσει στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, ενώ συγχρόνως γράφει τις πρώτες κινηματογραφικές του μουσικές, οι οποίες βγάζουν μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ.
Ανάμεσα στα δυο ωραιότερα ίσως κινηματογραφικά του soundtrack, δηλαδή τα "Σκιές στην άμμο" (1969) και "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971) που εκδόθηκαν αμέσως σε δίσκους, ο συνθέτης έγραψε τη μουσική και για δυο ταινίες του Κώστα Ασημακόπουλου, τις οποίες πλούτισε με πολλά όμορφα τραγούδια, αλλά παραδόξως τα soundtrack αυτά παρέμειναν ανέκδοτα για πάνω από δύο δεκαετίες, ώσπου τελικά εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα. Πρόκειται για τις ταινίες "Το νυφοπάζαρο" (1969) και "Όμορφες μέρες" (1970).
Η ταινία "Το νυφοπάζαρο" παίχτηκε τη σεζόν 1969-70 κι έκοψε κοντά στις 200.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Ασημακόπουλος και πρωταγωνιστούν οι: Αλέκος Αέξανδράκης, Γιάννης Φέρτης, Μέμα Σταθοπούλου, Ελένη Ανουσάκη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Νικηφόρος Νανέρης, Δημήτρης Μυράτ, Κάκια Παναγιώτου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Βίλμα Κύρου και πολλοί άλλοι.
Ο Γιάννης Σπανός έγραψε οκτώ υπέροχα τραγούδια σε στίχους του Κώστα Ασημακόπουλου και του Κώστα Κωτούλα σε ύφος που θυμίζει πολύ τα τραγούδια της ταινίας "Σκιές στην άμμο" της ίδιας χρονιάς. Ξεχώρισαν κι ακούστηκαν πολύ δύο απ' αυτά: "Μηνύματα" και "Άη Νικόλας" με ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη. Τα υπόλοιπα ερμηνεύουν οι: Πόπη Αστεριάδη, Μαρίζα Κωχ, Γιώργος Γερολυμάτος, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, καθώς και ο συνθέτης Αλέξης Παπαδημητρίου που αποδίδει δυο τραγούδια ("Έλα να με βρεις", "Για ένα κορίτσι άπονο") που ακούγονται σε διπλή εκτέλεση. Μάλιστα η μελωδία του τραγουδιού "Για ένα κορίτσι άπονο" αποτέλεσε τη βάση του τραγουδιού "Η πληρωμή" που ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά για το δίσκο "Μια Κυριακή".

Το soundtrack περιλαμβάνει επίσης και τέσσερα οργανικά θέματα, κάποια από τα οποία βασίζονται σε μελωδίες των τραγουδιών.

(c) LP | MBI | 1969/1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: