Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Νεάρχου Παράπλους: Ομώνυμο (1993)

Αν την αρχή έκαναν οι Δυνάμεις του Αιγαίου στα μέσα της δεκαετίας του '80, ενώ από τις αρχές του '90 πήραν τη σκυτάλη οι Χαΐνηδες που αποδεικνύονται και οι πιο ανθεκτικοί στο χρόνο, η ιδιαίτερη αυτή μουσική τάση για σχηματισμό συγκροτημάτων που υπηρετούν την παραδοσιακή μας μουσική με μια καινούργια οπτική, πιο "έντεχνη" και ανανεωτική, φαίνεται πως στέργιωσε για τα καλά και άπλωσε βαθιές ρίζες στην ελληνική μουσική, αφού μετά τους Χαΐνηδες εμφανίστηκε άλλο ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σχήμα με την ιδιότυπη ονομασία Νεάρχου Παράπλους.
Και οι Νεάρχου Παράπλους ξεκίνησαν από το Ηράκλειο της Κρήτης το 1991 με την ίδια λογική των Χαΐνηδων, αφού μάλιστα ένα πρώην μέλος τους, ο Μίλτος Πασχαλίδης, αποτέλεσε και ιδρυτικό μέλος του νέου συγκροτήματος. Άλλα ιδρυτικά μέλη: Μανώλης Θεοχαράκης, Θωμάς Ματσκίδης, Φάνης Σημανταράκης και Μιχάλης Τζορμπατζάκης. 
Το όνομα βέβαια παραπέμπει στον συντοπίτη τους αρχαίο ναύαρχο του Μ. Αλεξάνδρου που είχε αναλάβει τον περίφημο "περίπλουν" του για την καταγραφή περιοχών της παράκτιας Ασίας. Και οι Νεάρχου Παράπλους λοιπόν ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχαίου τους προγόνου ανέλαβαν ένα δικό τους μουσικό περίπλου στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφοντας αυθεντικό υλικό, φωνητικό ή οργανικό, με μια σύγχρονη ενορχήστρωση που φωτίζει ξανά αυτά τα μουσικά διαμάντια. 
Έτσι φτάσαμε στο 1993, τη χρονιά που ηχογραφήθηκε ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο το όνομά τους, ο οποίος εκδόθηκε από την εταιρία Αεράκης του Ηρακλείου και κυκλοφόρησε με διανομή από την ετικέτα Ανατολή το 1993. Ο δίσκος περιλαμβάνει εννέα παραδοσιακά τραγούδια και δύο οργανικούς σκοπούς από την Πόλη, τα Χανιά, την Καλαμάτα και άλλες περιοχές μαζί με συρτά, νυφιάτικους και ταταυλιανούς σκοπούς.

(c) LP | Αεράκης/Ανατολή | 1993 | Πηγή: lila/idom./d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: