Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Απρίλη ψεύτη (1989)

Με τους δυο πρώτους δίσκους τους (Ζεστά Ποτά, Όταν σου λέω πορτοκάλι...) οι αδελφοί Κατσιμίχα είχαν ήδη εδραιώσει την παρουσία τους στο ελληνικό τραγούδι και μάλιστα με ισχυρό αποτύπωμα, ώστε να θεωρούνται ήδη σημαντική δύναμη που προοιωνίζονταν ακόμη καλύτερη συνέχεια. Και δεν διαψεύστηκε αυτή η προσδοκία, αφού με το κλείσιμο της δεκαετίας του '80 φρόντισαν να μας προσφέρουν άλλη μια δυνατή στιγμή με τον κύκλο τραγουδιών "Απρίλη ψεύτη", ο οποίος αυτή τη φορά εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρία ΑΚΤΗ, όπου ήδη μετακόμισαν.
Πρόκειται πράγματι για ένα άλμπουμ με πολλές στιγμές που αναστατώνουν την ευαισθησία του ανήσυχου μουσικόφιλου. Τη βάση του δίσκου αποτέλεσαν δυο μελοποιημένα ποιήματα του υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου (1901-1975) με τίτλους "Εχεμύθεια" και  "Θεόφιλος Χατζημιχαήλ" που συνέθεσε ο Χάρης, αλλά έπρεπε να περάσουν πρώτα από μια μικρή περιπέτεια, ώσπου να ενσωματωθούν στο δίσκο. Όπως αναφέραμε ήδη και στο δίσκο "Όταν σου λέω πορτοκάλι, να βγαίνεις", όπου υπήρχε μια πρόγευση αυτής της μελοποίησης με την οργανική εκδοχή της "Εχεμύθειας", ο ποιητής και οι κληρονόμοι του είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε μελοποίηση στο έργο του, οπότε ο δίσκος των δύο τραγουδοποιών συνάντησε αυτό το ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ευτυχώς όμως δόθηκε κατ' εξαίρεση η άδεια για τα συγκεκριμένα τραγούδια - προφανώς γιατί κάλυπταν τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές - κι έτσι τελικά ο δίσκος προχώρησε!
Βέβαια η αξία του άλμπουμ δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτά τα δυο τραγούδια, γιατί έχουμε κι άλλες πολύ όμορφες στιγμές, κυρίως συνθέσεις του Πάνου, όπως η "Όμορφη μέρα", η "Σαντορίνη", ο "Κόκκινος χορός", το "Δος μου το ψέμα σου" και πάνω απ' όλα το συγκλονιστικό "Μη γυρίσεις" που έγραψε ο Χάρης. 

Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν η Έλλη Πασπαλά, ο Τάκης Μπουρμάς και η Βέτα Μπετίνη, καθώς και χορωδία. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιώργος Ζηκογιάννης.

(c) LP | AKTH | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: