Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Νεάρχου Παράπλους: Μια στη ζωή και μια στα παραμύθια (2001)

Το 2001 οι Νεάρχου Παράπλους μας δίνουν την αποχαιρετιστήρια ηχογράφησή τους με το δίσκο "Μια στη ζωή και μια στα παραμύθια", τρίτο προσωπικό τους, που εκδόθηκε πάλι από τη Lyra.
Αν η πρώτη τους δουλειά ("Νεάρχου Παράπλους", 1993) περιλάμβανε αποκλειστικά παραδοσιακό υλικό παρμένο από διάφορους τόπους της Αν. Μεσογείου, ενώ στη δεύτερη ("Τραγούδια που έφερε ο Νοτιάς", 1996) επέλεξαν να αναμίξουν παραδοσιακό υλικό με πρωτότυπα δικά τους τραγούδια, ο τελευταίος τους δίσκος περιλαμβάνει εξολοκλήρου δικές τους συνθέσεις που έγραψαν ο Μανόλης Θεοχαράκης και ο Σωτήρης Αλεξάκης με τη συμβολή της Μαρίας Βάβουλα στους στίχους.
Είναι τραγούδια που κουβαλούνε τη δροσερή αύρα της παράδοσης, αλλά κινούνται περισσότερο στο χώρο της μπαλάντας, ενώ οι στίχοι τους χτίζουν μικρές ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώνουν το παρεΐστικο κλίμα του συγκροτήματος. Τραγουδούν η Μαρία Φασουλάκη και ο Σωτήρης Αλεξάκης
Ο Νίκος Γράψας είναι και πάλι παρών ως παραγωγός του δίσκου, αλλά και ερμηνευτής ενός τραγουδιού. Η ορχήστρα περιλαμβάνει παραδοσιακά όργανα, όπως λύρα, φλογέρα και βιολί, αλλά και ακουστικά, όπως κιθάρα και μαντολίνο μαζί με κρουστά, μπουζούκι και πλήκτρα. Μια όμορφη δουλειά κι ένας τρυφερός αποχαιρετισμός από μια παρέα αληθινών ερασιτεχνών της μουσικής.

(c) CD | Lyra | 2001 | Πηγή: rat/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: