Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Δυνάμεις του Αιγαίου: Ανατολικό παράθυρο (1989)

Το 1988 ο Μάνος Χατζιδάκις κάλεσε τις Δυνάμεις του Αιγαίου να συμπράξουν στην ηχογράφηση των τραγουδιών του δίσκου "Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά" μαζί με με πλειάδα άλλων σύγχρονων τραγουδοποιών. Η γνωριμία αυτή άνοιξε το δρόμο για την έκδοση του επόμενου προσωπικού δίσκου του συγκροτήματος για λογαριασμό του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθένας από τους τρεις δίσκους τους εκδόθηκε σε διαφορετική εταιρία (Lyra, EMI, Σείριος)!
Ο δίσκος ονομάστηκε "Ανατολικό Παράθυρο" υποδηλώνοντας εμφανώς τις μουσικές αναφορές των τραγουδιών που καταθέτουν τα μέλη του σχήματος. Περιλαμβάνονται πέντε πρωτότυπα τραγούδια των Χρήστου Tσιαμούλη και Νίκου Γράψα σε στίχους των Δ. Γιαλαμά και Α. Τζάφα, μαζί με ένα πρωτότυπο οργανικό θέμα αφιερωμένο στο Σείριο και δύο διασκευές παραδοσιακών κομματιών, κατά τα πρότυπα της προηγούμενης δουλειάς τους. 
Ευαίσθητες μελωδίες, λιτή και απολύτως λειτουργική ενορχήστρωση και πανέμορφες ερμηνείες είναι τα ακαταμάχητα πλεονεκτήματα αυτού του γοητευτικού κύκλου τραγουδιών που πάντως σήμανε και το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος και την απαρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας προσωπικής πορείας των βασικών μελών του (Χρήστου Τσιαμούλη, Νίκου Γράψα). 
Πάντως την επόμενη χρονιά (1990) τους βρίσκουμε μαζί ως ερμηνευτές στο δίσκο του Γιώργου Σταυριανού "Άνεμος είναι...", ενώ μια περιστασιακή επανένωσή τους είχαμε πολλά χρόνια αργότερα με το δίσκο "Όλες οι μέρες που έλειπα" (2002).

(c) LP | Σείριος | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: