Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Μίλα μου για τη λευτεριά (1970/1974)

Ιδού ένας ακόμη αξιόλογος κύκλος τραγουδιών εμπνευσμένος από το έπος του '40 και ειδικότερα από τη γερμανική "κατοχή" (1941-1944).
Παράλληλα λοιπόν με τα τραγούδια του "Δρόμου" το δυνατό δίδυμο Μίμης Πλέσσας και Λευτέρης Παπαδόπουλος δούλευε τα τραγούδια που αποτέλεσαν τον κύκλο "Μίλα μου για τη Λευτεριά", ο οποίος όμως κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1974 λόγω των προσκομμάτων από την αυστηρή λογοκρισία της χούντας. Γιατί βέβαια, αν και η θεματολογία των τραγουδιών άμεσα αναφερόταν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι συμβολισμοί και οι αιχμές κατά του δικτατορικού καθεστώτος ήταν εμφανείς. 
Δύο από τα τραγούδια ("Έξι άντρες", "Μίλα μου για τη Λευτεριά") ακούστηκαν στη θεατρική παράσταση "Ο Δρόμος" που ανέβηκε στο θέατρο Παξινού το χειμώνα του 1970, για να κατέβει όμως αμέσως μετά από παρέμβαση των ανθρώπων του καθεστώτος.
Ο δίσκος αποτελεί άτυπα το πρώτο μέρος μιας "πολιτικής" τριλογίας του Μίμη Πλέσσα μαζί με τους κύκλους "Εκείνη τη νύχτα" (1974) και "Χαμένα χρόνια" (1977). Τα τραγούδια συγγενεύουν ασφαλώς με τα τραγούδια του "Δρόμου", αλλά δε φτάνουν στο ύψος εκείνων. Γιαυτό και δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία. Πάντως είναι καλογραμμένα τραγούδια κι έχουν όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της τραγουδοποιίας του Πλέσσα με στέρεες λαϊκές μελωδίες και κυρίαρχο το ρυθμό του ζεϊμπέκικου. Ερμηνεύονται επίσης εξαιρετικά από τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη Ρένα Κουμιώτη.

(c) CD | Lyra | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: