Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Σταυριανός: Καθαρός ουρανός (1993)

Με το δίσκο "Καθαρός ουρανός" (1993), πέμπτη κατά σειρά προσωπική του δουλειά, ο Γιώργος Σταυριανός μας δίνει έναν ενδιαφέροντα κύκλο τραγουδιών που αυτή τη φορά δείχνουν μια πιο εξωστρεφή διάθεση, καθώς ο συνθέτης υιοθετεί αποφασιστικά στο οπλοστάσιό του τον λαϊκό ήχο που έλειπε ή είχε δευτερεύοντα ρόλο στις προηγούμενες δουλειές του. 
Γιαυτό και επέλεξε τον εξαιρετικό λαϊκό ερμηνευτή της νεότερης γενιάς Κώστα Μάντζιο, με τη φωνή του οποίου ο δίσκος ανέδειξε - τηρουμένων φυσικά των αναλογιών - κάποιες λαϊκές επιτυχίες ("Ώρες χρωματιστές", "Μου 'πες πως θα με βρεις"), που διαμόρφωσαν έναν καινούργιο δρόμο για τον καλό συνθέτη, ο οποίος θα κορυφωθεί αμέσως μετά με το δίσκο "Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία".
Βεβαίως δε λείπουν και τα ευαίσθητα και μελωδικά τραγούδια που χαρακτηρίζουν το ύφος του Σταυριανού. Για τα τραγούδια αυτά επελέγη η υπέροχη, αν και ανεξήγητα παραγνωρισμένη, ερμηνεύτρια Ισιδώρα Σιδέρη που είχε ήδη πίσω της μακρά διαδρομή από τα μέσα της δεκαετίας του '70 που πρωτοεμφανίστηκε. Παρών και πάλι ο Χρήστος Τσιαμούλης στο εξαιρετικό εναρκτήριο τραγούδι "Στα ξανθά σου μαλλιά", ενώ συμμετέχουν ακόμα ο Κώστας Γανωτής, οι Οπισθοδρομικοί, η Κάτια Δανδουλάκη και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης σε ένα μελωδικό διάλογο με τον συνθέτη.
(c) LP | FM Records | 1993 | Πηγή: d58

7 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ευχαριστώ για όλα και χρόνια σου πολλά.

zaglisk είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ

nikos4 είπε...

Ένα σχόλιο για όλους τους δίσκους του Σταυριανού που μας παρουσίασες.
Ακούγοντάς τους πάλι , όλους μαζί , νομίζω ότι πρόκειται για δισκογραφία που έχει αδικηθεί και δεν έχει πάρει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική μουσική...Ευχαριστούμε για την παρουσίαση..

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου Δημήτρη. Ανταποδίδω τις ευχές. Υγεία και δημιουργική διάθεση πάντα!

Άαβας / d58 είπε...

@zaglisk
Ευχαριστώ πολύ, καλέ μου φίλε!

Αλταντζής Χρήστος είπε...

Χρόνια σου πολλά Δημήτρη.
Πάνω απ' όλα, με υγεία.

Να είσαι καλά για όλα.

Panos είπε...

Δημήτρη χρόνια σου πολλά γεμάτα από τις όμορφες μουσικές που μας προσφέρεις καθημερινά!