Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Σταυριανός: Οι φόβοι του μεσημεριού (1986)

Τρία χρόνια μετά την "Έρημη πόλη" ο Γιώργος Σταυριανός ηχογράφησε τον τρυφερό κύκλο τραγουδιών "Δέκα παιδικοί καημοί" με τον άγνωστο τραγουδιστή Αργύρη Κούκα που δυστυχώς πέρασε σχεδόν απαρατήρητος, κι αμέσως μετά (1986) το δίσκο "Οι φόβοι του μεσημεριού".
Θα σταθούμε λοιπόν σήμερα σ' αυτή την τρίτη δουλειά του αισθαντικού συνθέτη που περιλαμβάνει χορταστικό υλικό δεκαέξι κομματιών, από τα οποία τα τρία είναι οργανικές συνθέσεις κατά την προσφιλή του συνήθεια. Δεκατρία ευαίσθητα τραγούδια λοιπόν με μουσική και στίχους του ίδιου κι ανάμεσά τους το ομότιτλο κομμάτι σε μορφή πρόζας με απαγγελία από την ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη, ένα βαθιά τρυφερό κείμενο βιωματικών αναφορών που αποκαλύπτει ανάγλυφα τη λογοτεχνική φύση του δημιουργού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχει βάλει την υπογραφή του και σε αρκετά βιβλία, λογοτεχνικού ή άλλου περιεχομένου, όπως: «Μητροπόλεις», «Το τρυφερό παραμύθι του κόσμου», «Πόρτες μισάνοιχτες» και «Η δυναμική των πολιτισμών».
Ο δίσκος ξεκινάει με μια πρωτότυπη εισαγωγή οπερατικού ύφους για φωνή και φαγκότο, ενώ περιέχει μερικά μικρά μελωδικά διαμάντια που αιχμαλωτίζουν τον ακροατή από το πρώτο κιόλας άκουσμα, όπως τα τραγούδια "Δεν ήταν όνειρο", "Ώρες μακρινές", "Στης πολιτείας τη σιωπή", "Πες μου πού με πας" και "Μέρες που φύγαν". Και μαζί τα τρία συναρπαστικά οργανικά θέματα.
Η Μαρία Δημητριάδη δεσπόζει και πάλι ανάμεσα στους ερμηνευτές. Μαζί της οι πρωτοεμφανιζόμενες Μαρία Αριστοπούλου και Μαρία Κανελλοπούλου. Η τελευταία βέβαια είχε ήδη μια μικρή παρουσία τον προηγούμενο χρόνο στον άγνωστο ποιητικό δίσκο "Παλαμάς-Καρυωτάκης" του Αντώνη Πελεκάνου. Συμμετέχει επίσης και ο ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός. Την εξαιρετική ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Λευτέρης Καλκάνης.

(c) CD | FM Records | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: