Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Σταυριανός: Έρημη πόλη (1982)

Επιστρέφουμε και πάλι στη δεκαετία του '80, για να σταθούμε στη βασική δισκογραφία ενός ξεχωριστού τραγουδοποιού που μπήκε με φούρια στο ελληνικό πεντάγραμμο από τις αρχές της δεκαετίας, ώριμος ήδη και ολοκληρωμένος δημιουργός σαν έτοιμος από καιρό!
Πρόκειται για τον ευαίσθητο συνθέτη και στιχουργό Γιώργο Σταυριανό, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα με ενδιαφέροντα που απλώνονται σε ποικίλα δημιουργικά πεδία, όπως τα εικαστικά και η λογοτεχνία, ενώ συγχρόνως ακολουθεί και ακαδημαϊκή καριέρα ως πανεπιστημιακός καθηγητής! 
Ο Γιώργος Σταυριανός πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική μουσική το 1982 με τον εξαιρετικό κύκλο τραγουδιών "Έρημη πόλη" κι έκτοτε δίνει αδιαλείπτως ένα σταθερό παρών ανά δύο ή τρία χρόνια επιμένοντας μέχρι και σήμερα με εκλεκτές δουλειές που μας χάρισαν άφθονες μελωδίες, κάποιες μάλιστα πολυτραγουδισμένες, ενώ χαρακτηριστικό κάθε δίσκου του είναι ότι περιλαμβάνονται πάντα και κάποια οργανικά θέματα, πρωτότυπα ή βασισμένα σε μελωδίες τραγουδιών, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν από τις ωραιότερες οργανικές στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Γιώργος Σταυριανός είναι ένας αυθεντικός και πολύ εμπνευσμένος ερασιτέχνης της μουσικής. Ο ίδιος δηλώνει ότι εκλαμβάνει τη μουσική του σαν "συμπλήρωμα της ποιητικής του αναζήτησης και την ποίηση σαν απαίτηση των μουσικών του ανησυχιών".
Η "Έρημη πόλη" κυκλοφόρησε το 1982 ως παραγωγή της εκδοτικής εταιρίας "Γνώση", ενώ διανεμήθηκε από τη CBS. Περιλαμβάνει δεκατρία κομμάτια, δώδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό φινάλε. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον συνθέτη με εξαίρεση το εισαγωγικό τραγούδι ("Ήσουνα φεγγάρι") που έχει στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και το τραγούδι "Χάρος" με στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Οι μελωδίες είναι τρυφερές και βαθιά αισθαντικές με μια διάχυτη ρομαντική διάθεση που επιτείνεται από τη μελαγχολική θεματολογία των στίχων. Θα έλεγα ότι όλο το υλικό του δίσκου, παρά τον πρωτόλειο χαρακτήρα του, αποκαλύπτει έναν ώριμο δημιουργό που κυοφορούσε από καιρό νωρίτερα αυτόν το εμπνευσμένο μελωδικό χείμαρρο και εμφανίστηκε στο προσκήνιο πανέτοιμος για το μεγάλο μουσικό ταξίδι.
Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσει κανείς τα καλά από τα καλύτερα τραγούδια αυτού του δίσκου, αν και με κριτήριο την ακροαματικότητά τους φαίνεται ότι τα δυο πρώτα τραγούδια ("Ήσουνα φεγγάρι", "Καημός της φυσαρμόνικας") παίρνουν αυθόρμητα ένα προβάδισμα.
Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό προσόν αυτής της δουλειάς είναι και οι αποκαλυπτικές ερμηνείες των τραγουδιών με επικεφαλής τη συγκλονιστική Μαρία Δημητριάδη και μαζί της την εκφραστική παρουσία του Κώστα Θωμαΐδη στην πρώτη ουσιαστικά δισκογραφική του εμφάνιση, αν και τυπικά το όνομά του καταγράφεται για πρώτη φορά το 1975 με το δίσκο του Λουκιανού Κηλαηδόνη "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας". Πρωτοεμφανιζόμενος επίσης ως ερμηνευτής είναι  και ο Ανδρέας Μικρούτσικος, σύζυγος τότε της Μαρίας Δημητριάδη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης Δημήτρης Λέκκας που έδωσε μια φόρμα καθαρά έντεχνης μουσικής συνοδείας στα τραγούδια με ακουστικά όργανα, όπως το όμποε, το αγγλικό κόρνο, η τρομπέτα, η βιόλα, το κλαρινέτο, το κόρνο, το βιολί, το βιολοντσέλο, η φυσαρμόνικα και άλλα.
Το εικαστικό μέρος της έκδοσης περιλαμβάνει δημιουργίες του ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη.

(c) LP | CBS | 1982 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: