Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Νεάρχου Παράπλους: Τραγούδια που έφερε ο Νοτιάς (1996)

Αν η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Νεάρχου Παράπλους τους συνέδεε ευθέως με το συγκρότημα Χαΐνηδες μέσω του Μίλτου Πασχαλίδη, τρία χρόνια αργότερα ήρθε ο δεύτερος προσωπικός τους δίσκος που εκδόθηκε από τη Lyra με τίτλο "Τραγούδια που έφερε ο Νοτιάς", μια δουλειά που πραγματοποιήθηκε υπό τη γενική επιμέλεια του Νίκου Γράψα, πρώην βασικού μέλους των Δυνάμεων του Αιγαίου.
Μάλιστα ο Νίκος Γράψας συμμετέχει οργανικά στην ηχογράφηση ως ερμηνευτής και ενορχηστρωτής του υλικού χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια ως "μεταπαραδοσιακή" μουσική προσέγγιση μέσω του ανανεωμένου υλικού της αυθεντικής παράδοσης που σηματοδοτεί τη γένεση συνθηκών αυτονομίας της μουσικής τέχνης από τα "παραδοσιακά" στερεότυπα.
Ο δίσκος είναι ανάμικτος με αυθεντικό παραδοσιακό υλικό και πρωτότυπες συνθέσεις σε ανάλογο ύφος που υπογράφουν ο Μανόλης Θεοχαράκης, ο Μιχάλης Τζορμπατζάκης, η Μαρία Βάβουλα και ο Φάνης Σημανταράκης. Ανάμεσα στα πρωτότυπα τραγούδια περιλαμβάνεται και μια όμορφη μελοποίηση του ποιήματος "Η αναχώρησή της" του Γεωργίου Ζαλοκώστα, το οποίο πρώτος μας έκανε γνωστό ο Γιάννης Σπανός με τη δική του υπέροχη μελοποίηση στον κύκλο "Ανθολογία Β'" (1968).

(c) CD | Lyra | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: