Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Χαΐνηδες: Ομώνυμο (1991)

Όπως είδαμε, το 1989 ολοκλήρωσε τη διαδρομή του το συγκρότημα Δυνάμεις του Αιγαίου και μοιάζει αμέσως μετά να παίρνει τη σκυτάλη στην έντεχνη αξιοποίηση του παραδοσιακού ήχου το μουσικό σύνολο Χαΐνηδες
Η ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από την αραβική λέξη χαΐν που σημαίνει τον επαναστάτη ή τον αντάρτη που περιπλανιέται στα βουνά. Το 1990 είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος "Ο χαΐνης" του Λουδοβίκου των Ανωγείων με ηχοχρώματα από την κρητική παράδοση. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκαν και οι Χαΐνηδες βγαλμένοι από τις φοιτητικές παρέες του πανεπιστημίου της Κρήτης. Ένα χρόνο μετά ηχογραφήθηκε και ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο το όνομά τους που περιλαμβάνει εννέα τραγούδια εμφανώς επηρεασμένα από την κρητική μουσική παράδοση. Η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στον επικεφαλής του σχήματος Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος παίζει και κρητική λύρα. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν ήταν σταθερά στην πορεία του μέσα στο χρόνο, με πολλές προσθήκες ή αποχωρήσεις σχεδόν από δίσκο σε δίσκο. Σ' εκείνη την πρωτόλεια δισκογραφική τους δουλειά συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης και ο Μίλτος Πασχαλίδης στην κιθάρα, η Κάλλια Σπυριδάκη στη φλογέρα και ο Γιώργος Λαοδίκης στο τουμπελέκι. Εκτός από τον τελευταίο, όλοι οι υπόλοιποι συμμετείχαν και στην ερμηνεία των τραγουδιών. 

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο εσώφυλλο της έκδοσης φιλοξενείται ένα πολύ ενδιαφέρον κατατοπιστικό σημείωμα του τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Γιώργου Γραμματικάκη.

(c) CD | MBI | 1991 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: