Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Της αγάπης μαχαιριά (1994)

Δυο χρόνια μετά το εξαιρετικό "Η μοναξιά του σχοινοβάτη" οι αδελφοί Κατσιμίχα επανήλθαν με νέο υλικό που κυκλοφόρησε το 1994 από την ΑΚΤΗ με τίτλο "Της αγάπης μαχαιριά" παρμένο από το εισαγωγικό τραγούδι, φράση που κάποια χρόνια αργότερα έδωσε τον τίτλο σε δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ.
Ο δίσκος είναι χτισμένος και πάλι σε ποιητικό υλικό μέσα από τρία σπουδαία μελοποιημένα ποιήματα της ποιήτριας Λένας Παππά (γενν. 1932) από το έργο της "Αρτεσιανά" (έκδ. 1988). Το πρώτο, με τίτλο "Του έρωτα", είναι ασφαλώς μια από τις κορυφαίες στιγμές του διδύμου συνολικά στην καριέρα του. Ένα πρωτότυπο τραγούδι που ξεκινάει ως μελωδική μπαλάντα, μετατρέπεται στη συνέχεια σε δυνατό ροκ και καταλήγει σε ηπειρώτικο σκοπό με το κλαρίνο να κυριαρχεί! Τα άλλα δυο ποιήματα είναι το νοσταλγικό "Παλιά καλοκαίρια" και το εσωτρεφές "Δωμάτιο" αφιερωμένο στον ποιητή Άλκη Αλκαίο.
Ο δίσκος βέβαια διαθέτει κι άλλες αξιόλογες στιγμές, όπως το αυτοβιογραφικό "Μπλάιμπ-Τρόι Καφέ" που παραπέμπει στα χρόνια της διαμονής τους στο Βερολίνο, η χαριτωμένη και σκωπτική "Τσατσάρα" με τη συμμετοχή στην ερμηνεία της Αρλέτας και του Λάκη Παπαδόπουλου ή το εξομολογητικό "Συγγνώμη μητέρα που δεν παντρεύτηκα εσένα" και το οικολογικό "I'm Calling Earth"
Υπάρχει επίσης ένα διασκευασμένο νησιώτικο τραγούδι ("Αμοργιανό μου πέραμα") με τη συμμετοχή της Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη από το Περιστέρι, επίσης το τραγούδι "Τα λόγια τα μεγάλα" από ζωντανή ηχογράφηση, καθώς και το "Έτσι τρελαίνεσαι" σε μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου και στίχους Γιώργου Λεκάκη.

(c) CD | AKTH | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: