Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Δυνάμεις του Αιγαίου: Ομώνυμο (1985)

Επιστρέφοντας στην υποτιμημένη δεκαετία του '80 θα ήθελα να σταθώ σε ένα μουσικό σχήμα που ανέπτυξε τη δράση του αποκλειστικά μέσα σ' εκείνη τη δεκαετία δίνοντάς μας πολύ αξιόλογους καρπούς, η γεύση των οποίων παραμένει έντονη μέχρι και σήμερα. Αναφέρομαι στις Δυνάμεις του Αιγαίου, ένα ολιγομελές σχήμα που ξεκίνησε αρχικά με τους Χρήστο Τσιαμούλη, Νίκο Γράψα, Γιάννη Ζευγόλη και Μιχάλη Κλαπάκη, αν και στην πορεία προστέθηκαν μερικά ακόμη μέλη. Όλοι τους ολοκληρωμένοι μουσικοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παραδοσιακό ήχο και προπάντων για τη μουσική των ανατολικών παραλίων του Αιγαίου. 
Κατά την πενταετία 1985-1989 διέγραψαν μια υπέροχη πορεία καταθέτοντας τρεις ολοκληρωμένες δουλειές ("Δυνάμεις του Αιγαίου", "Ήχος β'", "Ανατολικό παράθυρο") και στη συνέχεια χώρισαν οι δρόμοι τους κι ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικές πορείες, ώσπου το 2002 ξανασυναντήθηκαν για μία και μόνο νέα δισκογραφική δουλειά ("Όλες οι μέρες που έλειπα"), για να επανέλθουν και πάλι τον προσωπικό τους δρόμο.
Η πρώτη τους λοιπόν εμφάνιση έγινε το 1985 με το δίσκο που φέρει για τίτλο το όνομά τους. Το υλικό του δίσκου είναι κυρίως παραδοσιακό κι απλώνεται από τη Σμύρνη και την Πόλη ως τη Μακεδονία, την Κρήτη και την Κέρκυρα, ενώ περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη σε ύφος ερωτικής σερενάτας ("Χαράματα η ώρα τρεις") κι από ένα τραγούδι των Χρήστου Τσιαμούλη και Νίκου Γράψα. Το τραγούδι "Φίλημα" που καταγράφεται ως αθηναϊκή καντάδα βασίζεται σε ποίημα του Ηπειρώτη ποιητή Γεώργιου Ζαλοκώστα, ενώ η μελωδία του ανάγεται στην ιταλική όπερα του 19ου αιώνα (κατ' άλλους στη σεφαραδίτικη παράδοση), αλλά έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσω του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ.
Όλα τα τραγούδια αποδίδονται με φρέσκια ενορχηστρωτική ματιά σε πολύ λιτή γραμμή, απαλλαγμένη από τα παραπλανητικά φτιασίδια που είχαν φορτωθεί τα τραγούδια αυτά μέσα από την εμπορική τους κατάχρηση. Μια κιθάρα, ένα λαούτο, ένα βιολί και κρουστά είναι τα βασικά εργαλεία της νέας ενορχήστρωσης που αναβαπτίζει τα τραγούδια και τα κάνει να φτάνουν στ' αφτιά μας σαν το ελαφρό φύσημα του αγέρα.

(c) CD | Lyra | 1985 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: