Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Δυνάμεις του Αιγαίου: Ήχος Β' (1987)

Αν ο πρώτος δίσκος των Δυνάμεων του Αιγαίου περιείχε παραδοσιακά τραγούδια σε νέα ενορχήστρωση, ο δεύτερος δίσκος τους, δυο χρόνια αργότερα (1987), με τίτλο "Ήχος Β'" είχε πρωτότυπο υλικό βασισμένο σε συνθέσεις των δύο βασικών μελών του σχήματος, δηλαδή του Χρήστου Τσιαμούλη και του Νίκου Γράψα σε στίχους του Δημήτρη Γιαλαμά
Ανάμεσα στα πρωτότυπα τραγούδια περιέχονται και δυο πανέμορφα μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς κι ένα πολύ τρυφερό ποιηματάκι του παλιού συνθέτη Χρήστου Χαιρόπουλου, ενώ ο δίσκος ολοκληρώνεται με δυο παραδοσιακά τραγούδια που αποδίδονται στο ίδιο ηχοχρωματικό ύφος με τα παραδοσιακά τραγούδια του προηγούμενου δίσκου. 
Σημειώνω ότι στο δυναμικό του συγκροτήματος είχε προστεθεί και το πέμπτο μέλος, ο Πέτρος Ταμπούρης, εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο κανονάκι, συνθέτης και μουσικός ερευνητής. 
Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι ωραιότατα, έστω κι αν λίγα πέρασαν στον πολύ κόσμο. Σχεδόν 35 χρόνια μετά ακούγονται ολόφρεσκα και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν σημερινά. Χωρίς αμφιβολία ο "Ήχος Β'" είναι η σημαντικότερη δισκογραφική κατάθεση του συγκροτήματος.

(c) LP | EMI Columbia | 1987 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

Νίκος Γράψας - Χρήστος Τσιαμούλης - Μιχάλης Κλαπάκης - Πετρος Ταμπούρης!!! η dream team της εποχής.......μονοδικοί και αξιολογοι όλοι τους. Ευχαριστούμε πολύ!!

Ειλικρινά πιστευτώ οτι οι επανακδόσεις των δίσκων τους , με το κατάλληλο promotion, Θα μπορούσαν και σήμερα να είναι στο top 10 των world music charts (songlines, transglobal κτλπ)