Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: 14 Instrumental Syrtaki (1977)

Στην καρδιά του καλοκαιριού βρισκόμαστε, οπότε μπορούμε να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα παλιούς δίσκους που κυκλοφόρησαν με καθαρά ίσως εμπορικά κίνητρα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το αθρόο τουριστικό ρεύμα προς τον τόπο μας πλασάροντας το εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό "συρτάκι" ως ένα από τα πιο δελεαστικά τουριστικά μας προϊόντα, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η αισθητική ποιότητα στην ευτελή σκοπιμότητα. 
Με τον αγγλόφωνο τίτλο λοιπόν "14 Instumental Syrtaki" κυκλοφόρησε το 1977 από την ετικέτα Margophone της Minos στο πλαίσο της σειράς δίσκων Welcome to Greece μια ωραία συλλογή με οργανικά κομμάτια βασισμένα στο ρυθμό "συρτάκι" (χασάπικο δηλαδή ή χασαποσέρβικο ή - κυρίως - συνδυασμός και των δύο) που ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο χαλκέντερος ενορχηστρωτής Τάσος Καρακατσάνης
Ο δίσκος περιλαμβάνει πασίγνωστες και πολυτραγουδισμένες μελωδίες τριών κορυφαίων συνθετών μας, έξι του Μίκη Θεοδωράκη, τέσσερις του Μάνου Χατζιδάκι και τέσσερις του Σταύρου Ξαρχάκου. Το μπουζούκι φυσικά έχει τον πρώτο λόγο. Αν και το υλικό είναι ετερόκλητο, ακούγεται τελικά πολύ ομοιογενές χάρις στην έμπειρη ενορχηστρωτική επιμέλεια του Καρακατσάνη.


(c) CD/LP | Margophone | 1977 | Πηγή: d58 

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Εκείνη την εποχή ο ταλαντούχος Τάσος Καρακατσάνης είχε κάνει και 2 ορχηστρικούς δίσκους μόνο με μουσικές του Χατζιδάκι, έναν στην Λυρα (πολλά από αυτα ήταν τα playback, από τον δίσκο της Αλεξάνδρας) και έναν στη ΜΙΝΩΣ μήπως υπάρχουν αυτά?

Άαβας / d58 είπε...

Θα κοιτάξω, αλλά δε νομίζω...