Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Μίκης Θεοδωράκης & Dimitris Kalantzis Quintet (2013)

Σήμερα έχει σειρά μια εντελώς διαφορετική οπτική στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο που κατά καιρούς γνώρισε αμέτρητες επανεκτελέσεις ή διασκευές, ελληνικές και ξένες, συχνά μάλιστα περνώντας στο πεδίο της λόγιας μουσικής, όπου ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν λαϊκές μελωδίες που αναπτύχθηκαν ακόμη και σε συμφωνικές δημιουργίες ή μπαλέτα. Ποτέ όμως το έργο του μεγάλου συνθέτη δεν αντιμετωπίστηκε ως αφορμή για δημιουργία αυτοσχεδιαστκού αποτελέσματος περνώντας στο χώρο της τζαζ. Η πρώτη απόπειρα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε μόλις πριν από δέκα χρόνια και φέρει την υπογραφή του αξιόλογου τζαζ πιανίστα και συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή (γενν. 1967), επικεφαλής του εξαιρετικού σχήματος Dimitris Kalantzis Quintet, το οποίο δυο χρόνια νωρίτερα είχε καταπιαστεί με ανάλογο τρόπο και με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Το 2013 λοιπόν κυκλοφόρησε από τη Uneversal ο δίσκος "Modes & Moods" (Τρόποι και διαθέσεις) βασισμένος αποκλειστικά σε γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη κατάλληλα διασκευασμένα για τζαζ σχήμα με συνοδεία συμφωνικού οργανικού συνόλου. Ο Δημήτρης Καλαντζής διάλεξε οκτώ κλασικά τραγούδια του συνθέτη από τους κύκλους Λιποτάκτες (1961), Επιφάνια (1961), Τραγούδι του νεκρού αδελφού (1962), Ένας Όμηρος (1962), Μικρές Κυκλάδες (1963), Το Άξιον Εστί (1964) και Τα Λυρικά (1976) και τα ενορχήστρωσε ελεύθερα για τζαζ κουιντέτο αποτελούμενο από τον ίδιο στο πιάνο, τον Τάκη Πατερέλη στο σαξόφωνο, τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα (και το φιλικόρνο), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα και τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο. Την ορχηστρική συνοδεία αποδίδει η 12μελής Ορχήστρα Εγχόρδων της Πάτρας υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ενώ συμμετέχουν και οι μουσικοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Διονύσης Κοκκόλης (τρομπέτα) και Γιώργος Ζαρέας (τρομπόνι).
Το αποτέλεσμα ηχεί πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο Μίκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του με τη νέα μορφή των τραγουδιών του εξομολογούμενος ότι η τζαζ αποτελούσε πάντα ένα προσωπικό του απωθημένο που δεν κατάφερε ποτέ στη ζωή του να μελετήσει όσο θα επιθυμούσε.

(c) CD | Universal | 2013 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: