Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μιχάλης Κατσαρός: Σαδδουκαίοι (1977)

Μιχάλης Κατσαρός
ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΟΙ
LP | MINOS | 1977 | mp3@320 | Εξώφυλλα

Αυτή είναι η πρώτη του "προσωπική" δισκογραφική παρουσία του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού (1919-1998) με απαγγελίες δικών του ποιημάτων από τη σημαντική ποιητική του σύνθεση "Κατά Σαδδουκαίων"
Είναι γνωστό ότι η συλλογή αυτή αποτέλεσε τη βάση για δύο συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη (1983 & 1999). Εδώ ο ποιητής απαγγέλλει και αυτοσχεδιάζει απλά μουσικά συνοδευτικά θέματα με πιάνο και καλαμένια φόρμιγγα που παίζει ο ίδιος.
Γράφει στο πολύ κατατοπιστικό σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου ο ποιητής (που αναφέρεται στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο):
Το βιβλίο «Κατά Σαδδουκαίων» είχε μια παράξενη τύχη μέσα στα ποιητικά της μεταπολεμικής γενιάς. Πρώτα με τις ιδέες του και με την τεχνική του. Στις ιδέες λογοκρίθηκε παραδόξως απ’ την αριστερά και στην τεχνική έδειχνε ένα νέο δρόμο στην ποιητική τέχνη: Πεζολογίες, κοινές φράσεις, φορούσαν ένα ντύμα θείο μέσα στην καθημερινότητα. Πρίγκιπες, ιππότες, αλήτες, κρατικοί υπάλληλοι κάναν παρέλαση μ’ επικεφαλής τον ίδιο τον ποιητή, ιδεολόγο, θρησκευόμενο και αρχηγό κράτους, τύραννο κι επαναστάτη. Αυτές οι ιδέες το έκαναν αγαπητό, στην Ελλάδα με τρεις εκδόσεις και στο εξωτερικό μεταφρασμένο στις κυριότερες γλώσσες. Παιγμένο στη Χαϊδελβέργη, στο Λονδίνο (Ελίζαμπεθ Χολ), στη Νέα Υόρκη και στη Γαλλική Τηλεόραση από τον ίδιο τον ποιητή. Διδαγμένο σαν δείγμα νεοελληνικής ποιήσεως στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Τώρα στην παρούσα εμφάνιση απαγγέλλει και υπογραμμίζει μουσικά ο ποιητής.
Μάρτιος 1977

Νέος σύνδεσμος:
https://we.tl/t-D6vYtalR25

4 σχόλια:

Thomas είπε...

Αγωνιζόμενε Δισκοβόλε,
ανάγκη(-ευχή!-) να επαναλάβεις την βολή (upload... του δίσκου),
γιατί το σημάδι της ρίψης (link... του δίσκου) με τον καιρό χάθηκε
και οι κριτές(-ακροατές... του δίσκου) τα βρήκαν σκούρα στο να υπολογίσουν τα δίσκουρα (το αποτέλεσμα της βολής ...κατά των Σαδδουκαίων).

Υ.Γ
Ως φίλαθλοι, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις βολές σου στον στίβο της blog-όσφαιρας.

Άαβας / d58 είπε...

Φίλτατε Thomas, ζητώ συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση μου σχετικά με το αίτημά σου. Εντός της ημέρας το τακτοποιώ. Να είσαι καλά...

Βαγγέλης είπε...

Υπάρχει καποιο νεο λινκ για αυτο το δίσκο;

Ανώνυμος είπε...

παρακαλώ μπορεί να γίνει ανανέωση του link.ευχαριστώ!