Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

10o Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή - 11 Επιλογές (1984)

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
11 Επιλογές

___________________________

Μετά την έκδοση του δίσκου "14 Νέα Τραγούδια" (1983) από τον Διαγωνισμό Έντεχνου Λαϊκού Τραγουδιού που διοργάνωσε η ΚΝΕ στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, ήρθε η αναμενόμενη συνέχεια με το δεύτερο δίσκο της σειράς που είχε τίτλο "11 Επιλογές" με υλικό επιλεγμένο από το 10ο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ.
Κι αυτός είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων δίσκος σε πολλαπλά επίπεδα και κυρίως στον τομέα της προώθησης νέων δημιουργών σε μια περίοδο που το ελληνικό τραγούδι έμοιαζε να είχε περιπέσει στη στασιμότητα. Πρώτα σε επίπεδο μουσικό. Ανάμεσα σε άγνωστους δημιουργούς βρίσκουμε δύο τουλάχιστον αξιόλογους συνθέτες με προσφορά στο έντεχνο τραγούδι και ειδικά στη μελοποιημένη ποίηση. Πρόκειται για τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη και τον Χρύσανθο Μουζακίτη. Δίπλα τους μια πλειάδα φερέλπιδων δημιουργών, ελάχιστοι από τους οποίους μπόρεσαν να σταθούν στο χώρο τα κατοπινά χρόνια: Σταύρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Θεοχαρόπουλος, Χρήστος Γιαννόπουλος, Κώστας Κουρμούλης, Δήμος Φωτάκης, Νίκος Κατσίκας, Δημήτρης Κάσσαρης, Αλέκος Μούζας, Βαγγέλης Σταυρόπουλος.
Σε επίπεδο στιχουργικό επίσης υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκουμε τη συμμετοχή, πέραν του ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα (1909-1956), και γνωστών στιχουργών, όπως ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο Φίλιππος Γράψας και ο Θεόφιλος Βερύκιος
Στην ερμηνεία των τραγουδιών έχουμε επίσης μερικά γνωστά ονόματα, όπως της Γιούλης Τσίρου και του Μιχάλη Δημητριάδη. Τη μουσική επιμέλεια όλου του υλικού είχε ο Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση στα περισσότερα τραγούδια. 
(c) LP | Ανεξάρτητη Έκδοση  | 1984 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Κώστας Σταυρόπουλος είπε...

Δυο παρακλήσεις:
1) Αν θα μπορούσες να ανεβάσεις σε καινούριο σύνδεσμο την συγκεκριμένη ανάρτηση γιατί το rapidshare δεν λειτουργεί.
2) Μια και έχεις υλικά από Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μήπως έχεις μια έκδοση του Φεστιβάλ με τίτλο "Παγκόσμιο Εργατικό Τραγούδι"; είναι από παλιό Φεστιβάλ, δεκαετίας 1980. Αν το έχεις και μπορέσεις να το ανεβάσεις θα μου κάνεις μεγάλη χάρη γιατί είχα την κασέτα και την έχασα.

Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σου συνολικά.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε