Ο Χρήστος Λεοντής μπήκε δυναμικά στο ελληνικό τραγούδι με την ιστορική συναυλία που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής στις 11 Μαρτίου 1963 στο θέατρο Ακροπόλ. Μαζί του συμμετείχε και ο Μάνος Λοΐζος. Στη συναυλία αυτή παρουσίασε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία πέρασαν αμέσως και στη δισκογραφία των 45 στροφών, ενώ ακολούθησαν δύο δίσκοι στις 33 στροφές ("Καταχνιά", "Ανάσταση ονείρων"), με τους οποίους ολοκληρώθηκε η ταχύτατη καταξίωση του νεαρού συνθέτη.
Στο ενδιάμεσο της κυκλοφορίας των δύο αυτών δίσκων (1965) ο Λεοντής βρέθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) ως παραγωγός μιας σειράς μουσικών εκπομπών, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει πολλά δικά του τραγούδια, αρκετά από τα οποία δεν δισκογραφήθηκαν ποτέ. Μεταξύ αυτών τα δύο πρώτα του τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου ("Το σπίτι γέμισε με λύπη", "Κορίτσι του μικρού γιαλού"), καθώς και μια σειρά τραγούδια με στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου ("Φαρμακωμένη μέρα", "Νανούρισμα της Μαριάννας") και του γιου του και σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκου ("Θάλασσα πικροθάλασσα", "Ένα μαντήλι δάκρυα"). Μερικά ακούστηκαν στις εκπομπές αυτές για πρώτη φορά πριν ενσωματωθούν στη συνέχεια στην "Ανάσταση ονείρων" ("Είναι σκληρός ο ουρανός", "Κρητικός χορός", "Πού να χωρέσει τ' όνειρο", "Θαρθεί το βράδυ βροχερό", "Χαμοζωή").
Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετείχε η Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Τα ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές της εποχής: Τζένη Βάνου, Λάκης Παππάς, Γιοβάννα, Κώστας Χατζής, Γιώργος Ζωγράφος, Αλέκα Μαβίλη και Έφη Παναγιώτου. Παρόλο που τα τραγούδια πλημμυρίζουν από λαϊκούς ρυθμούς και χρώματα, το μπουζούκι απουσιάζει παντελώς από την ενορχήστρωση όχι από καμιά παραξενιά του συνθέτη, αλλά επειδή το απαγόρευε ο κανονισμός της Ελληνικής Ραδιοφωνίας! Το ίδιο ίσχυε και με τους ερμηνευτές. Υπήρχε ειδικός κατάλογος εγκεκριμένων ερμηνευτών που μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στα στούντιό της. Έτσι εξηγείται κιόλας που πολλά από τα τραγούδια αυτά δισκογραφήθηκαν με άλλους τραγουδιστές.
(νέος σύνδεσμος, 13/12/2019)
2 σχόλια:
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ.
Υπάρχει περίπτωση να επανενεργοποιηθεί ο σύνδεσμος αυτής της υπέροχης ανάρτησης;
Δημοσίευση σχολίου