Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πάνου Τριανταφυλλίδη: 14 Τραγούδια (1979)

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
14 Τραγούδια
Ποίηση: Φώτης Αγγουλές, Θανάσης Κωσταβάρας, Κωστούλα Μητροπούλου, Γιώργος Σεφέρης
Ερμηνεία: Ηρώ Κουτούβαλη
(c) LP, 1979, ΤΕΛΕΣΙΛΑ, συνολική διάρκεια: 37'

Ο λόγιος συνθέτης Πάνος Τριανταφυλλίδης (1920-1995) γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν ο πατέρας της ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη. Το έργο του διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλομορφία του, καθώς διατρέχει όλες τις μουσικές τεχνοτροπίες. Έχει συνθέσει πολυάριθμα έργα οργανικά ή φωνητικά, ενώ συχνά έχει αντλήσει την έμπνευσή του από ποιητικά κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στα πρώτα χρόνια του '60 ηχογράφησε και αρκετά καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών με τα πρώτα ονόματα της εποχής!
Ο δίσκος "14 Τραγούδια" ανήκει στον λεγόμενο "ενδιάμεσο χώρο" (όπως τον έχει παλιότερα ονομάσει ο Θάνος Μικρούτσικος). Πρόκειται δηλαδή για τραγούδια βασισμένα σε πρωτότυπες λαϊκές μελωδίες προσαρμοσμένα στη φόρμα του lied (φωνή και πιάνο). Περιλαμβάνονται 14 μελοποιημένα ποιήματα των Φώτη Αγγουλέ (1911-1964), Θανάση Κωσταβάρα (1927-2007), Κωστούλας Μητροπούλου (1935-2004) και Γιώργου Σεφέρη (1900-1971). 
Η μελωδική φλέβα του συνθέτη δημιουργεί πανέμορφα τραγούδια και είναι κρίμα που ένας τόσο πηγαίος και γοητευτικός κύκλος τραγουδιών πέρασε εντελώς απαρατήρητος και αγνοείται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους φίλους της καλής μουσικής. Στο πιάνο είναι ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τραγουδά υπέροχα η Ηρώ Κουτούβαλη*.
Ένας σπάνιος κι εξαίσιος δίσκος!

* Πληροφορούμαι μέσω του εγγονού του συνθέτη Επίκουρου Τριανταφυλλίδη (τον οποίο κι ευχαριστώ θερμά) ότι η Ηρώ Κουτούβαλη υπήρξε η τελευταία σύζυγος του Πάνου Τριανταφυλλίδη...


4 σχόλια:

A.F.Marx είπε...

Ωραίο δώρο...
Ευχαριστώ

AR.MICHAEL είπε...

Θαυμάσιος δίσκος πράγματι!!!

ΧΡΗΣΤΟΣ/Christos είπε...

Θείο δώρο ο δίσκος!!!! Σ΄ευχαριστώ αγαπητέ μου φίλε! Ως συνάδελφος blogger θα γίνω φίλος του blog!!!! Είδα πως έχει αφήσει σχόλιο και ο άλλος φίλος A.F.Marx.
Το δικό μου μπλογκ είναι εδώ:http://goodmusipresszita.blogspot.gr/

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται να τον ξαναβάλεις; Δε μπορώ να τον κατεβάσω..
Ευχαριστώ!