Η Ευγενία Συριώτη υπήρξε μια κοσμοπολίτισσα ελληνίδα μουσικός με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και στη Royal Academy of Music του Λονδίνου. Οι πρώτες της δισκογραφικές παρουσίες σημειώθηκαν το 1962 στο "Καίσαρ και Κλεοπάτρα" και το 1964 στους "Όρνιθες" του Μάνου Χατζιδάκι με το ψευδώνυμο Ευγενία Βάλβη.
Αργότερα βρέθηκε στην Αμερική και συμμετείχε ενεργά στο φολκ κίνημα εκεί στα τέλη του '60, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και επιδόθηκε σε πολυάριθμες περιοδείες ανά το πανελλήνιο, ενώ παράλληλα και για πολλά χρόνια παρουσίαζε την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά "Τα τραγούδια του κόσμου".
Στο διάστημα εκείνο ηχογράφησε και δύο προσωπικούς δίσκους με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου, πρώτα το "Ταξιδεύοντας" (1970) κι αργότερα το "Μια θάλασσα μικρή" (1982). Συμμετείχε επίσης και στη σχετικά πρόσφατη έκδοση του δίσκου "Ο καθρέφτης του Βορρά" (2005) με τραγούδια της Ρίκας Δεληγιαννάκη (από παλιότερη ηχογράφηση του 1973).
Το 1970 λοιπόν ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Ταξιδεύοντας". Ο τίτλος προικονομεί εύγλωττα και το περιεχόμενο του δίσκου. Πρόκειται για μια υπέροχη περιδιάβαση στις μουσικές του κόσμου, από το Μεξικό και τις ΗΠΑ ως τη Γαλλία, την Αγγλία, την Αρμενία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Περσία και φυσικά την Ελλάδα. Τα τραγούδια αποδίδονται απογυμνωμένα από ορχηστρικά φτιασίδια, μόνο με φωνή και κιθάρα. Η ερμηνεία της Συριώτη είναι κατανυκτική και εκφραστικότατη, ενώ ο σπουδαίος κιθαριστής και συνθέτης Βασίλης Τενίδης τη συνοδεύει λιτά και διακριτικά με την κιθάρα του.
Ο δίσκος εκδόθηκε από τη μικρή εταιρία Rod Strofes, την οποία γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις εξαιρετικές καταγραφές σημαντικών ποιητικών έργων σε απαγγελία από γνωστούς ηθοποιούς (Λόρκα, Ταγκόρ, Γεφτουσένκο, Ρίτσος, Καββαδίας κ.ά.) που είχαν κυκλοφορήσει κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.
(c) LP | Rod Strofes | 1970 | πηγή: d58/R.rva
3 σχόλια:
Ευχαριστώ για την (όπως πάντα) άμεση ανταπόκριση και τις όμορφες μουσικές !!
Καλησπέρα, θα μπορούσατε να μου στείλετε μεσω mediafire στο email μου τον δίσκο αυτόν σε μορφή FLAC ή WAV; Θέλω να το γράψω σε CD και δυστυχώς η ποιότητα mp3 ειναι πολύ χαμηλή. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο εαν έχετε το αρχικό ηχογράφημα σε CD ή σε μορφή flac,wav. (Το να μετατρέψεις απλά το mp3 σε CD,flac,wav δεν εχει νόημα αφου απο τη στιγμη που γινεται mp3 και συμπιεζεται χάνει την αρχικη του ποιοτητα). Σε περιπτωση που δεν το εχετε σε καποια απο τις παραπανω ασυμπιεστες μορφες ηδη, αλλα εχετε τον δισκο θα το εκτιμουσα ιδιαίτερα εαν ξανακάνατε την εγγραφη και σωζατε το ηχογραφημα σε wav/flac. Σε κάθε περίπτωση θα το εκτιμούσα αν επικοινωνούσατε στο email μου να συζητησουμε για αυτο. Ευχαριστώ εκ των προταίρων. Ακης.
akis.anagnostou@yahoo.com
@ Ανώνυμος
Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω.
Οι λόγοι απλοί κι ελπίζω κατανοητοί:
α) Εδώ παρουσιάζω μόνο αναλογικές εκδόσεις (όχι CD), οι οποίες βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας, γιατί δεν έχω κανένα σκοπό να βλάψω τα οικονομικά συμφέροντα των δισκογραφικών εταιριών, ούτε - πολύ περισσότερο - να αποκομίσω ο ίδιος κάποιο οικονομικό όφελος
β) Για τον παραπάνω λόγο όλες οι παρουσιάσεις μου περιορίζονται στη χρήση απολεστικού κώδικα (mp3 ή wma) και όχι lossless, γιατί δεν επιθυμώ να προσφέρω αυτούσιο το υλικό, παρά να δώσω μια γεύση του στους φίλους που τυχόν ενδιαφέρονται. Αυτός είναι κανόνας απαράβατος του blog μου και δε σκοπεύω να τον παραβώ.
γ) Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεδομένου ότι οι δίσκοι που παρουσιάζω είναι παλιοί με τις προφανείς επιπτώσεις του χρόνου στην ποιότητα του ηχογραφήματος, δε νομίζω πια ότι έχει και καμιά διαφορά αντιληπτή στο άκουσμα η ποιότητα του mp3 με το flac ή το ape ή ακόμη και το wav. Το ζητούμενο εδώ είναι η σπανιότητα του υλικού και όχι ο ανούσιος χαϊφιντελισμός!
Σ'ευχαριστώ πάντως για την επικοινωνία...
Δημοσίευση σχολίου