Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Βασίλης Δημητρίου μελοποιεί Αριστοφάνη

Η στενότατη σχέση του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου με το χώρο του θεάτρου, όπως λέγαμε προ ημερών, έχει αποδειχθεί γονιμότατη και διαχρονική, αφού χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν είχε εκδοθεί το 1972 σε μικρό δίσκο η μουσική του για το θεατρικό έργο "Διάσημος 702" του Αλέξη Μιροντάν, για να ακολουθήσουν οι "Κλειδοκράτορες" του Μίλαν Κούντερα, το "Ω, τι κόσμος μπαμπά" του Κώστα Μουρσελά και πληθώρα άλλων παραστάσεων μέχρι το τέλος της ζωής του.
Από τις αρχές του 2000 ο συνθέτης βρέθηκε κοντά στο Θέατρο Διαδρομή (κάποια στιγμή μετονομάστηκε σε Θεατρική Διαδρομή), με το οποίο είχε μια σημαντική συνεργασία κυρίως σε παραστάσεις αρχαίου θεάτρου, κωμωδίες ή τραγωδίες. Ειδικά με το έργο του Αριστοφάνη ο συνθέτης είχε μακρόχρονη σχέση γράφοντας μουσική για διάφορα θεατρικά σχήματα σχεδόν για το σύνολο των αριστοφανικών κωμωδιών, σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερες από μία φορές για το ίδιο έργο. Το 2008 μάλιστα εκδόθηκε από τη Lyra ένα τετραπλό άλμπουμ, όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι μουσικές του Βασίλη Δημητρίου για τον Αριστοφάνη υπό το γενικό τίτλο "Αριστοφάνους έργα".
Επανέρχομαι όμως στο Θέατρο Διαδρομή, για να αναφερθώ σε δύο σημαντικές παραστάσεις αριστοφανικών κωμωδιών. Οι "Εκκλησιάζουσες" σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2000 και ήταν η δεύτερη φορά που ο Βασίλης Δημητρίου έγραψε μουσική για τη συγκεκριμένη κωμωδία, αφού είχε προηγηθεί το 1996 η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Τραγουδούν μέλη του θιάσου, μεταξύ των οποίων η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Νικολέτα Βλαβιανού, ο Χρήστος Ευθυμίου και ο Γιάννης Θωμάς.
Την επόμενη χρονιά, το 2001, παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο από το ίδιο θεατρικό σχήμα η κωμωδία "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και μετάφραση πάλι του Κ.Χ. Μύρη. Τραγούδησαν μέλη του χορού, μεταξύ των οποίων η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιάννης Θωμάς.
Τα αρχεία που σας δίνω δεν προέρχονται από την επίσημη ψηφιακή έκδοση της Lyra, αλλά από ανεξάρτητες ηχογραφήσεις που τυπώθηκαν σε ελάχιστα αντίτυπα και μοιράστηκαν κατά τις παραστάσεις των έργων.

(c) Ανεξάρτητες εκδόσεις | 2000-2001 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: