Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Δημήτρης Λάγιος: Ζακυνθινές Σερενάδες (1988)

Το 1988 ο Δημήτρης Λάγιος επιμελήθηκε την έκδοση ενός ξεχωριστού δίσκου με τίτλο "Ζακυνθινές Σερενάδες" γραμμένες σε πολύ παλιότερη εποχή από τον αρχιμάστορα του είδους ζακυνθινό συνθέτη Γεώργιο Τζώρτζη Κωστή (1870-1959).
Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από τους Δημήτριο Πελεκάση (1881-1973) και Γιάννη Τσιλιμίγκρα (1872-1947). Το κομμάτι "Με τον τρόπο του Τζώρτζη Κωστή" γράφτηκε από τον Δημήτρη Λάγιο, ο οποίος διασκεύασε και ενορχήστρωσε όλο το υλικό του δίσκου. Ξεχωρίζει η υπέροχη largo μελωδία της εναρκτήριας σερενάτας με τον υποβλητικό τίτλο "Ουράνιο πλάσμα".
Τραγουδούν ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας και ο βαρύτονος Διονύσης Τρούσ(σ)ας, ενώ συμμετέχει η εξαιρετική Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων του Δήμου Πατρέων.

ΥΓ.1 Το αρχείο που σας παρουσιάζω προέρχεται από παλιό αγαπημένο φόρουμ, αλλά φαίνεται ότι λείπουν τα δύο τελευταία κομμάτια. Αν κάποιος φίλος τα έχει, θα τον παρακαλούσα να μας τα προσφέρει για την αποκατάσταση του σπανιότατου αυτού δίσκου.
ΥΓ.2 Λεπτομερή ανάλυση - παρουσίαση του δίσκου μπορείτε να βρείτε στο lifo.gr από τον Φώντα Τρούσα, ενώ αναφορά στο δίσκο κάνει και ο Θανάσης Γιώγλου στο ogdoo.gr

(c) MC | Κάλβειο Μουσικό Σχολείο | 1988 | πηγή: d58/OO

1 σχόλιο:

Ονειροναύτης είπε...

Εξαιρετικά. Κρίμα που δεν ανέβηκαν ακομη τα Ίνα Τί και οι Ρωγμές. Ισως. Τα καλύτερα έργα του.