Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Δήμητρα Γαλάνη: Όλα τα 45άρια (1969-1988)

Η Δήμητρα Γαλάνη αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ελληνικού τραγουδιού στον τομέα της ερμηνείας για τη δεκεατία του '70 και νομίζω πως μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου καταλαμβάνει δικαιωματικά την πρωτοκαθεδρία στο χώρο αυτό κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. 
Η ίδια ξεκίνησε λίγο πριν από τη δύση της προηγούμενης δεκαετίας, αφού μέσα στο 1969 ηχογράφησε τα πρώτα οκτώ τραγούδια της. Πρώτος ο Δήμος Μούτσης της εμπιστεύθηκε τέσσερα υπέροχα τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου ("Κάποιο τρένο", "Βράδιασε", "Μια Παρασκευή", "Ρήνα Κατερίνα"), από τα οποία τα δύο πρώτα περιλήφθηκαν στον μεγάλο δίσκο "Ένα χαμόγελο" (1969), ενώ τα άλλα δύο κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε επίσης άλλα δύο 45άρια με δύο τραγούδια του Γιάννη Σπανού ("Με πνίγει ετούτη η σιωπή", "Τι αγάπη") και άλλα δύο της Ελένης Καραΐνδρου ("Ποια πόρτα να χτυπήσω", "Μια νύχτα σ' έχασα") που συνιστούν και την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της σημαντικής αυτής δημιουργού.
Με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας η Δήμητρα Γαλάνη, πριν καλά καλά κλείσει την εφηβεία της, βρέθηκε δίπλα σε σημαντικούς συνθέτες κι ευτύχησε να ερμηνεύσει μεγάλα τραγούδια, κυρίως στο διάστημα που ανήκε στο δυναμικό της Columbia, δηλαδή ως το 1976. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε τρεις δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι ("Επιστροφή", "Της γης το χρυσάφι", "Αθανασία"), αλλά και σε δίσκους, μικρούς ή μεγάλους, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Γιάννη Σπανού, του Γιώργου Κατσαρού, του Βασίλη Δημητρίου, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Χριστόδουλου Χάλαρη, του Λίνου Κόκοτου, του Μίμη Πλέσσα και άλλων, ενώ η σύντομη συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μας έδωσε ένα σπάνιο λαϊκό διαμάντι, το αξεπέραστο "Ακρογιαλιές δειλινά" (σε δεύτερη εκτέλεση)
Ακολούθησε η μακρά περίοδος συνεργασίας της με τη Minos, η οποία χαρακτηρίστηκε από ένα ύφος πιο προσωπικό και λυρικό με τραγούδια που υπέγραψαν αρκετοί νέοι συνθέτες της εποχής (Αντώνης Βαρδής, Χρήστος Γκάρτζος, Δημήτρης Λέκκας κ.ά.), αλλά και παλιοί, όπως ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίκης Θεοδωράκης ή ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ η σύμπραξή της με τη Χαρούλα Αλεξίου στο δίσκο "Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας" με όμορφες και χαμηλόφωνες επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών σημάδεψε αποφασιστικά τη δεκαετία του '80.
Στη συνέχεια η πορεία της ήταν πιο μοναχική με αρκετούς προσωπικούς δίσκους ή ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ κάποια στιγμή άρχισε να συνθέτει τραγούδια και η ίδια με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Είναι προφανές ότι κατά τα πρώτα χρόνια της πορείας της, όταν ακόμη η φόρμα του δίσκου 45 στροφών ήταν του συρμού, η Δήμητρα Γαλάνη κατέθεσε μεγάλο μέρος των ερμηνειών της σ' αυτό το μέσον, με αποτέλεσμα να μας έχει αφήσει πάμπολλα 45άρια, καθώς θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς τραγουδιστές σ' αυτόν τον ηχητικό φορέα. Μέχρι το 1975 που ακόμη το 45άρι κυκλοφορούσε ευρέως, υπολογίζονται γύρω στα 50 τα τραγούδια που μας έδωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια, ενώ στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, η παραγωγή μειώθηκε κάθετα. 
Στο αρχείο που σας δίνω θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα (όλα; χμ!!!) τα 45άρια της Δήμητρας Γαλάνη που κυκλοφόρησαν μέχρι και το 1988, αν και αυτά που εκδόθηκαν στη δεκαετία του '80 ήταν ελάχιστα. Συνολικά 56 τραγούδια. Μερικά απ' αυτά είχαν ενταχθεί και σε μεγάλους δίσκους είτε συνθετών, είτε προσωπικούς της, αλλά τα περισσότερα κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στις 45 στροφές. Μάλιστα σ' αυτήν την τελευταία κατηγορία μπορούμε να εντοπίσουμε μπόλικα σπάνια και άγνωστα τραγούδια με υπογραφές άσημων συνθετών της εποχής, όπως ο Αχιλλέας Καμιναράς ή ο Νάσος Νάκας (Νανόπουλος).

(c) Vunyl 45'' | EMI Columbia/Minos | 1969-1988 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: Μάκης/d58

2 σχόλια:

Unknown είπε...

J'ai eu l'occasion de découvrir ce disque enregistré par Angélique IONATOS et Dématra GLANE ; un grand moment de musique que j'écoute régulièrement depuis 1981 !!

Merci
Arnaud

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...