Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Δημήτρης Λάγιος: Λαϊκά τραγούδια της Ζάκυνθος (1985)

Έχουμε ξαναμιλήσει για τη μεγάλη αγάπη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (1952-1991) για τη μουσική του τόπου του και των Επτανήσων και για τη συστηματική καταγραφή, επεξεργασία και ηχογράφηση των λαϊκών μουσικών θησαυρών του Ζακύνθου σε μια σειρά δίσκων που εκδόθηκαν σε ανεξάρτητες τοπικές παραγωγές κατά τη δεκαετία του '80 και σήμερα πλέον είναι δυσεύρετοι και δυστυχώς άγνωστοι για τους περισσότερους μουσικόφιλους. 
Το πρώτο έργο αυτής της σειράς ηχογραφήσεων ήταν τα "Λαϊκά τραγούδια της Ζάκυνθος" που εκδόθηκε το 1985 από το Κάλβειο Μουσικό Σχολείο που είχε ιδρύσει ο συνθέτης το 1983. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκαέξι λαϊκά τραγούδια ανώνυμων δημιουργών μοιρασμένα ισοδύναμα σε δυο ενότητες: α) Αγροτικά, β) Αρέκιες. Οι αρέκιες είναι ένα ιδιαίτερο είδος αυτοσχέδιων τραγουδιών που ακούγονται σε όλα τα Ιόνια νησιά. Η έρευνα, καταγραφή, επεξεργασία του πρωτότυπου υλικού και η διδασκαλία των τραγουδιών ανήκει στον Δημήτρη Λάγιο. Τραγουδά ο ίδιος και μαζί του η Γεωργία Άνθη, ο Μιχάλης Άνθης και άλλοι ζακυνθινοί τραγουδιστές. Συμμετέχουν το Κάλβειο παραδοσιακό συγκρότημα και οι Τραγουδιστάδες του Ασκηταριού

(c) LP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1985 | πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: