Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Βασίλης Δημητρίου: Ορέστης του Ευριπίδη (2005)

Ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου (1945-2015) έχει καταθέσει το πιο εκλεκτό κομμάτι του πλούσιου συνθετικού του έργου στο θέατρο και την τηλεόραση καταφέρνοντας μάλιστα να βγάλει ακόμη και εμπορικά σουξέ μέσα από τα δεκάδες αυτά soundtrack. 
Το 1972 κυκλοφόρησε σε 45άρι η μουσική του για το θεατρικό έργο "Διάσημος 702", ενώ η πρώτη ολοκληρωμένη θεατρική μουσική του που καταγράφηκε σε δίσκο 33 στροφών ήταν το "Δόξα και θάνατος" που κυκλοφόρησε το 1975. Ακολούθησαν πολυάριθμες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα και θιάσους, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Σύγχρονο Θέατρο, το Θέατρο Κνωσσός, διάφορα ΔΗΠΕΘΕ κλπ.
Η συνεργασία του με το Θέατρο Διαδρομή κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα υπήρξε εξαιρετικά γόνιμη και απέδωσε θαυμάσιες μουσικές, έστω κι αν σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν ανέκδοτες. Ανάμεσα σ' αυτές περιλαμβάνεται και η παράσταση της τραγωδίας "Ορέστης" του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2005 σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Το soundtrack αποτελείται από οκτώ τελετουργικά χορωδιακά θέματα. Στο "Μοιρολόι" συμμετέχει η πρωταγωνίστρια Καρυοφυλιά Καραμπέτη.  
Ο συγκεκριμένος ψηφιακός δίσκος κυκλοφόρησε σε 200 μόνο αντίτυπα και διατέθηκε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, οπότε ουσιαστικά παραμένει ανέκδοτος και φυσικά είναι πλέον δυσεύρετος.

(c) Ανεξάρτητη έκδοση | 2005 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: