Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα ήρθε ένα χρόνο μετά το άλμπουμ Μόνο μια φορά (1991), με το οποίο μας τον σύστησε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Με τη μουσική επιμέλεια πάλι του Σταμάτη Κραουνάκη λοιπόν ετοιμάστηκε το άλμπουμ Τι είν' η πατρίδα μας που κυκλοφόρησε το 1992 από την ΑΚΤΗ παίρνοντας τον τίτλο από το ομώνυμο παλιό ποίημα του Ιωάννη Πολέμη. Ο τίτλος αποδίδει εν πολλοίς και το ετερόκλητο υλικό του δίσκου που μοιάζει σαν ένα μουσικό καλειδοσκόπιο ή ένα πανόραμα του ελληνικού τραγουδιού, όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου.
Έχουμε λοιπόν μικρά μουσικά δείγματα που διατρέχουν το χρόνο και αποτυπώνουν ενδεικτικά την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Παλιότερο όλων το παραδοσιακό "Μια βοσκοπούλα αγάπησα" σε ποίηση του Γεώργιου Ζαλοκώστα πάνω σε μια ιταλική μελωδία του 19ου αιώνα που μεταφέρθηκε στα καθ' ημάς από τον επτανήσιο συνθέτη Παύλο Καρρέρ, αλλά έγινε γνωστό στο πανελλήνιο από μια νεότερη διασκευή του για την ταινία "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" που έκανε ο επίσης επτανήσιος Διονύσης Λαυράγκας και ερμήνευσε ο σπουδαίος ερμηνευτής του δημοτικού μας τραγουδιού Δημήτρης Ζάχος. Έχουμε επίσης την άρια "Ψηλά στο μέτωπο" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την οπερέτα "Βαφτιστικός" (1918), καθώς και τα παραδοσιακά "Ο Γιάννης κι η Παγώνα" που εναρμόνισε ο Κώστας Γιαννίδης για την επιθεώρηση "Σιλουέτα" (1938) και "Άνοιξαν τα δέντρα" από τη Δυτική Μακεδονία.
Ο δίσκος περιέχει επίσης δείγματα από το κλασικό λαϊκό τραγούδι με συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Γιώργου Ζαμπέτα και Γρηγόρη Μπιθικώτση από τους παλιότερους, καθώς και των Γιώργου Ζήκα και Αργύρη Μπακιρτζή από τους νεότερους, μαζί με ένα τραγούδι του Ορφέα Περίδη. Ο ίδιος ο Κραουνάκης υπογράφει δύο καινούργια τραγούδια, το "Πατάρι" σε στίχους του Στρατή Καρρά και το "Θεσσαλονίκη" σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, το τελευταίο σε δεύτερη μελοποίηση μετά την εμβληματική πρώτη του Θάνου Μικρούτσικου από το Σταυρό του Νότου (1979).
Όλο το υλικό του δίσκου επεξεργάστηκε μουσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης και ενορχήστρωσε ο Νίκος Δανίκας. Εξαιρετικός ο Κώστας Μακεδόνας με θαυμαστή προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις ενός τόσο ετερόκλητου υλικού. Στις δεύτερες φωνές συμμετέχουν η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Μαριάνθη Σοντάκη και η Αφεντούλα Ραζέλη.
(c) CD | ΑΚΤΗ | 1992 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου