Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Βίος Ελληνικός (1990)

Γενέθλιος ημέρα η σημερινή για τον εκλεκτό συνθέτη και τραγουδοποιό Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος γεννήθηκε στη Τζέντα της Αραβίας στις 6 Ιουλίου 1957, γιος του Στέλιου Παπαδημητρίου που υπήρξε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση, πράγμα που εξηγεί και την παρουσία του αδελφού του στην προεδρία του ομώνυμου ιδρύματος. 
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου από το ξεκίνημα της δισκογραφικής του παρουσίας έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σκηνική μουσική (κινηματογράφος, θέατρο τηλεόραση), αφού το πρώτο δισκογραφικό του φανέρωμα έγινε το 1982 με το soundtrack "Ηλεκτρικός άγγελος", παράλληλα με το οργανικό άλμπουμ Τοπία, όπου έδειξε και το ενδιαφέρον του για την ηλεκτρονική μουσική. Είναι ίσως ο πλέον πολυβραβευμένος συνθέτης με δέκα συνολικά βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης!
Στο περιθώριο λοιπόν των σκηνικών του συνθέσεων ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μας πρόσφερε κατά καιρούς και κάποιους ενδιαφέροντες κύκλους τραγουδιών, συνήθως μάλιστα με υλικό μελοποιημένης ποίησης. Η σημαντικότερη ως τώρα δουλειά του στο πεδίο αυτό κυκλοφόρησε το 1996 με τίτλο Τραγούδια για τους μήνες που ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μερικά χρόνια νωρίτερα πάντως ο συνθέτης μας είχε δώσει τον πρώτο του κύκλο τραγουδιών που κυκλοφόρησε το 1990 από τη Lyra με τίτλο Βίος Ελληνικός. Πρόκειται για ένα δίσκο πολύ πρωτοποριακό για τα εγχώρια μουσικά πράγματα της τότε εποχής. Οι ακμαίες δημιουργικές δυνάμεις του νέου συνθέτη επιστρατεύτηκαν στην υπηρεσία ενός είδους (μελοποιημένη ποίηση) που έμοιαζε να είχε ήδη υπερβεί τα όριά του. Και κατάφερε να δώσει μια σειρά χυμώδη τραγούδια, όχι εύκολα στο πρώτο άκουσμα, αλλά φορτισμένα με ιδέες και προοπτικές για ένα μέλλον σε νέους δρόμους, αν και τελικά οι προϋποθέσεις αυτές δεν ευοδώθηκαν και το μήνυμα του συνθέτη δε βρήκε αποδέκτες και ευήκοα ώτα, για να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.
Το έργο ξεκινά με μια πρόποση εν είδει προσωπικού μανιφέστου φιλοσοφικής και κοινωνικής κριτικής. Το υπόλοιπο έργο αναπτύσσεται με έξι μελοποιημένα ποιήματα που υπογράφουν ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κώστας Ουράνης, ο Γιώργος Χρονάς, ο Χάρης Μεγαλυνός και ο συνθέτης, ενώ παρεμβάλλονται και έξι οργανικά ιντερμέδια, τα τέσσερα από τα οποία συνιστούν μια άτυπη σουίτα με τίτλο "Ονειρογραφία". Τα τραγούδια ερμηνεύει κυρίως ο νεοφώτιστος στο χώρο ερμηνευτής Γιώργος Φλωράκης, ενώ από ένα τραγούδι αποδίδουν η Χαρούλα Αλεξίου, η Λυδία Κονιόρδου, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η άγνωστη Αλεξάνδρα Λύτρα στη μοναδική δισκογραφική της παρουσία. Το εξώφυλλο κοσμείται από πίνακα του ζωγράφου Αχιλλέα Δρούγκα.

(c) CD | Lyra | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: