Η Βούλα Σαββίδη (γενν. 1953) αποτελεί μιαν εντελώς ιδιότυπη περίπτωση ερμηνεύτριας με πολύ προσωπικό φωνητικό ηχόχρωμα που το χαρακτηρίζει μια γοητευτική θαμπάδα, αυτή που έψαχνε ο Μάνος Χατζιδάκις, για να αποδώσει τα τραγούδια του κύκλου Τα πέριξ (1974) που ήθελε να αφιερώσει στις μεγάλες ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου Σωτηρία Μπέλλου και Μαρίκα Νίνου.
Η ιδιομορφία όμως της ερμηνεύτριας έχει κι άλλα χαρακτηριστικά. Είναι ασφαλώς εντυπωσιακό ότι βρίσκεται στο προσκήνιο ήδη εδώ και 54 χρόνια, από το 1971 που μας την πρωτοσύστησε ο Χρήστος Λεοντής με τον κύκλο τραγουδιών Δώδεκα παρά πέντε ίσαμε την πρόσφατη δισκογραφική της κατάθεση με τίτλο Το Έργο (2022) που εκδόθηκε από το περιοδικό Μετρονόμος, μια μακρά περίοδος ωστόσο που τη χαρακτηρίζουν τα πολλά και ενίοτε μακροχρόνια διαλείμματα με παντελή απουσία της ερμηνεύτριας από το προσκήνιο. Θα λέγαμε ότι δύο είναι οι πιο δραστήριες περίοδοι της καριέρας της: Η πρώτη ανήκει στη δεκαετία του '70 με συμμετοχές στους αξιόλογους δίσκους Δώδκεκα παρά πέντε (1971) του Χρήστου Λεοντή και Τα χαμένα χρόνια (1977) του Μίμη Πλέσσα μαζί με δυο δυσεύρετα πλέον δισκάκια 45 στροφών που κυκλοφόρησαν στο διάστημα 1971-1972 με μουσική του Κώστα Μυλωνά ("Η ανάσα μου κουράστηκε", "Ήταν αγόρι όμορφο") και του Σπύρου Παπαβασιλείου ("Κάποτε θα το σκεφτείς", "Πέφτει το φύλλο"), καθώς και με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, τα περίφημα Πέριξ (1974) του Μάνου Χατζιδάκι με υλικό από το ρεμπέτικο τραγούδι. Η δεύτερη περίοδος ανήκει στη δεκαετία του '90, όταν και παρουσίασε τρεις αλλεπάλληλους προσωπικούς δίσκους (Το φίλημα του χρόνου, Καινούργια ρούχα, Αλκυονίδα μέρα) κατά το διάστημα 1992-1996.
Στη συλλογή που σας παρουσιάζω είναι συγκεντρωμένα τα λιγοστά σκόρπια τραγούδια της Βούλας Σαββίδη που ηχογραφήθηκαν κατά το διάστημα 1971-2012, μέχρι δηλαδή τη συμμετοχή της στο δίσκο Μην αργήσεις απόψε του Θωμά Βάκουλη. 16 τραγούδια είναι όλα κι όλα, αλλά δυστυχώς στάθηκε αδύνατον να βρω τα τέσσερα τραγούδια από τις 45 στροφές που προανέφερα. Εξαιρουμένων λοιπόν των πέντε ολοκληρωμένων προσωπικών της δίσκων, η συλλογή περιορίζεται σε 12 μόλις τραγούδια διάσπαρτα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες. Τα υπογράφουν οι συνθέτες: Χρήστος Λεοντής, Μίμης Πλέσσας, Ηλίας Λιούγκος, Χρήστος Νικολόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης και Θωμάς Βάκουλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου