Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Βούλα Σαββίδη: Το φίλημα του χρόνου (1992)

Περνάμε σήμερα στην πιο γόνιμη δισκογραφική φάση της Βούλας Σαββίδη που σημειώθηκε κατά το διάστημα 1992-1996, όταν και μας έδωσε τρεις συνεχόμενους προσωπικούς δίσκους κάνοντας μάλιστα τη δυναμική επανεμφάνισή της στο προσκήνιο μετά από μακροχρόνια απουσία, αφού οι τελευταίες σημαντικές της παρουσίες μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, στα μέσα της δεκαετίας του '70 με τους δίσκους Τα πέριξ (1974) του Μάνου Χατζιδάκι και Τα χαμένα χρόνια (1977) του Μίμη Πλέσσα, αν και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '90 είχε μια μικρή παρουσία με ...μισό τραγούδι στο δίσκο Θα τραγουδήσω απόψε για μένα (1990) του Ηλία Λιούγκου (μαζί του μοιράζεται την ερμηνεία) κι άλλο ένα στο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ Μαθήματα πατριδογνωσίας (1991).
Με προίκα της λοιπόν τη βαριά κληρονομιά των Πέριξ η ερμηνεύτρια επανήλθε στο προσκήνιο για τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με πρωτότυπο υλικό και το αποτέλεσμα ήταν ο κύκλος τραγουδιών Το φίλημα του χρόνου που κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1992. Το άλμπουμ περιλαμβάνει ένδεκα καινούργια τραγούδια που μοιάζουν να κουβαλούν τον απόηχο των Πέριξ. Πρώτα πρώτα το εναρκτήριο τραγούδι έχει τίτλο "Στα πέριξ" και το έγραψε ο Νότης Μαυρουδής σε στίχους του Θάνου Φουργιώτη, ενώ το ίδιο τραγούδι κλείνει το δίσκο σε χορωδιακή απόδοση. Η ερμηνεύτρια μάλιστα φρόντισε να αφιερώσει το γνωστότερο τραγούδι του δίσκου ("Θέλω απόψε") στη Μαρίκα Νίνου, στην οποία ήταν αφιερωμένα Τα Πέριξ από τον Μάνο Χατζιδάκι! 
Ο Νότης Μαυρουδής υπογράφει επίσης τη μουσική ενός ακόμη τραγουδιού, αλλά τη μερίδα του λέοντος έχει ο Παντελής Θαλασσινός, στο ξεκίνημα ακόμη της προσωπικής του καριέρας, με τέσσερα τραγούδια σε στίχους των Ηλία Κατσούλη, Παρασκευά Καρασούλου και Μάνου Ελευθερίου, ενώ από ένα τραγούδι συνεισέφεραν ο Διονύσης Τσακνής, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Λέκκας, η Βάσω Αλλαγιάννη και ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης Ιωάννου, ενώ συμμετέχει και το κουαρτέτο εγχόρδων Ορίζοντες. Το όμορφο εξώφυλλο με την προσωπογραφία της ερμηνεύτριας σχεδίασε ο ζωγράφος Νίκος Γαζέπης.

(c) CD | Lyra | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: