Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Τραγούδια για τους μήνες (1996)

Τραγούδια για τους "12 Μήνες" μας έδωσε το 1972 ο Βασίλης Κουμπής, "Τραγούδια για τους μήνες" το 1996 και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας από τους πιο χαρισματικούς συνθέτες της γενιάς του '80 με ιδιαίτερα γόνιμη προσφορά στο χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μουσικής, αλλά και με μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά με κύκλους τραγουδιών που γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα.
Με τον κύκλο λοιπόν "Τραγούδια για τους μήνες" ο συνθέτης μας χαρίζει την ωραιότερη ως τώρα δουλειά του στο πεδίο του τραγουδιού, αλλά και της μελοποιημένης ποίησης. Δεκαπέντε εξαίσιες μουσικές στιγμές με δώδεκα τραγούδια και τρία οργανικά θέματα, από τα οποία τα δύο με τον χαρακτηριστικό χρονικό προσδιορισμό "Ισημερία" λειτουργούν ως υπομνήσεις της αέναης ροής του χρόνου που τέμνεται σε ένα στιγμιαίο παρόν μετατρέποντας ασταμάτητα το παρόν σε παρελθόν ή και ανάποδα, ανασύροντας το παρελθόν στο σήμερα μέσα από μια διαχρονική αναδίφηση στον καίριο ποιητικό λόγο από την αρχαϊκή Σαπφώ ίσαμε τον νεότερο θεράποντα των ποιητικών της σπαραγμάτων και μέγα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και τον Κώστα Καρυωτάκη ή τον απωθημένο ερωτισμό της Μαρίας Πολυδούρη, για να κλείσει ο κύκλος με τον σύγχρονο Μιχάλη Γκανά. Και στο φινάλε μια εξαίσια μελωδία βγαλμένη από μια σημερινή ματιά που βυθίζεται ηδονικά στον χυμώδη λόγο του δημοτικού μας τραγουδιού.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ιδανικά η υπέροχα εκφραστική Ελευθερία Αρβανιτάκη στην κορυφαία ασφαλώς στιγμή της προσωπικής της διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι. Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη και καλαίσθητη με πρωτότυπη συσκευασία σε μορφή ημερολογίου, ώστε να συνάδει και με τον τίτλο του έργου. Την καλλιτεχνική της φροντίδα υπογράφει ο Πέτρος Παράσχος χρησιμοποιώντας και αρκετούς ζωγραφικούς πίνακες που κοσμούν υπέροχα το σπιράλ βιβλιαράκι.

(c) CD | PolyGram | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: