Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Οι ρίζες του ρεμπέτικου: Γιώργος Κάβουρας

Επιστρέφοντας στους μικρασιάτες λαϊκούς μουσικούς θα σταθούμε σήμερα στον Γιώργο Κάβουρα που γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1909 και πέθανε στην κατοχική Αθήνα το 1943 σε πλήρη ανέχεια.
Ο Γιώργος Κάβουρας έγραψε ελάχιστα τραγούδια ο ίδιος, δείχνοντας πάντως τη γνώση του για τους λαϊκούς δρόμους, αλλά διακρίθηκε πρωτίστως ως ερμηνευτής. Οι ιστορικοί του ρεμπέτικου τον τοποθετούν στο βάθρο του κορυφαίου ερμηνευτή του ρεμπέτικου, δίπλα ίσως στον Στράτο Παγιουμτζή. Διέθετε εξαιρετικό φωνητικό ηχόχρωμα που απέδιδε τα τραγούδια τόσο πειστικά σαν να ήταν δικές του συνθέσεις. Ερμήνευσε κυρίως τραγούδια του Κωνσταντινουπολίτη συνθέτη Κώστα Σκαρβέλη (1880-1942), εμβληματικής προσδρομικής μορφής του ρεμπέτικου, συνοδοιπόρου του Παναγιώτη Τούντα και του Βαγγέλη Παπάζογλου.
Οι ερμηνείες του Γιώργου Κάβουρα έχουν αποκτήσει με τον καιρό θρυλικές διαστάσεις κι αποτέλεσαν πρότυπο για τα κατοπινά χρόνια στην ερμηνεία του ρεμπέτικου ρεπερτορίου. Ο Μάρκος Βαμβακάρης δεν έκρυβε τον θαυμασμό του και μάλιστα αργότερα αφιέρωσε στη μνήμη του το θρυλικό ζειμπέκικο με τίτλο το όνομά του.
Το 1982 από τη Minos Margophone κυκλοφόρησε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον Γιώργο Κάβουρα με τρεις δίσκους βινυλίου που περιλαμβάνουν 36 αυθεντικές ερμηνείες του μεγάλου τραγουδιστή. Τα περισσότερα τραγούδια αποτελούν συνθέσεις του Κώστα Σκαρβέλη, αλλά περιλαμβάνονται και τραγούδια του Γιάννη Δραγάτση ή Ογδοντάκη ή του ίδιου του τραγουδιστή. Αυθεντικές ηχογραφήσεις που ανατρέχουν στο διάστημα 1936-1940. Στο οπισθόφυλλο των δίσκων υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο του έγκυρου μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη.

(c) LP | Minos/Margo | 1982 | Πηγή: d58/idom

Δεν υπάρχουν σχόλια: