Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Γιώργος Καζαντζής: Εποχές (1993)

Οι "Εποχές" είναι ένας από τους πρώτους δίσκους του καλού συνθέτη Γιώργου Καζαντζή. Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στην Καλαμαριά το 1955 και μέχρι σήμερα παραμένει μόνιμα εγκατεστημένος εκεί, διατηρώντας στενές επαγγελματικές σχέσεις με τον τοπικό Δήμο. Ο συγκεκριμένος μάλιστα δίσκος είχε ως αφορμή τον εορτασμό των πενηντάχρονων του Δήμου Καλαμαριάς (1943-1993) κι έγινε με δαπάνες της δημοτικής αρχής. Ο τίτλος αναφέρεται στην έννοια του χρόνου ως εσωτερικής αίσθησης που διαστέλλεται από τη φλόγα της αισθησιακής έξαρσης αναζητώντας τον ελεύθερο άνθρωπο που παραδίνεται στη γοητεία της καθαρής τέχνης "χωρίς εντάξεις και όρια...", όπως επισημαίνει ο συνθέτης.
Πρόκειται για έναν ορχηστρικό δίσκο μοιρασμένο σε δύο ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει συνθέσεις αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα σε ύφος τζαζ. Το πρώιμο δημιουργικό "άγχος" του συνθέτη ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά καλοσχεδιασμένων ρυθμικών και μελωδικών θεμάτων, όπου το καθαρώς αυτοσχεδιαστικό στοιχείο, που χαρακτηρίζει εξ ορισμού τη τζαζ μουσική, μοιάζει να είναι εξαιρετικά συρρικνωμένο και υποταγμένο στην προγραμματισμένη γραφή. Ωστόσο ο επίλογος του πρώτου αυτού μέρους μας αποζημιώνει μ' ένα θαυμάσιο μελαγχολικό τραγούδι ("Φλεβάρης ΙΙ") σε στίχους του Βασίλη Γιαννιώτη, το οποίο ερμηνεύει αισθαντικά η Ελένη Μιχαλοπούλου.
Νομίζω πάντως ότι η δεύτερη ενότητα του δίσκου παρουσιάζει μεγαλύτερο μουσικό ενδιαφέρον. Ξεκινά μ' ένα τραγούδι ("Η Αλεξάνδρεια που χάνεις") σε στίχους του Χρίστου Παπαδόπουλου σ' ένα ενδιαφέρον διαλεκτικό σχήμα με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης. Το κύριο υλικό όμως αυτού του μέρους καλύπτεται από 4 οργανικά θέματα γραμμένα για το θεατρικό έργο "Ο πρέπων Θάνατος" του Σπύρου Γαλαίου, που ανέβασε το Κ.Θ.Β.Ε. Το μουσικό ύφος αυτών των συνθέσεων κινείται στα μονοπάτια της λόγιας μουσικής, πράγμα που δηλώνεται καθαρότερα στον επίλογο του έργου με τον εύγλωττο τίτλο "Μικρή σουίτα".
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ψοφογιώργος (τύμπανα), Βασίλης Τζιατζιάς (ηλ. κιθάρα), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ηλ. μπάσο), Δημήτρης Καραγάνης (φλάουτο, σαξόφωνο), Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο, συνθεσάιζερ), Στέργιος Γαργάλας (βιολί), Δημήτρης Πάτρας (τσέλο), Adam Batko (όμποε) κ.ά.
Η παραγωγή είναι του Δήμου Καλαμαριάς. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Magnanimus και στο Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. τον Ιανουάριο του 1993.

(c) CD | Lyra | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: