Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Οι ρίζες του ρεμπέτικου: Ανέστης Δελιάς

Άλλος ένας μουσικός με καταγωγή από τη Σμύρνη ήταν ο Ανέστης Δελιάς, συνήθως αποκαλούμενος Ανέστος ή Ανεστάκι, που ιστορικά συνδέεται με την πρώτη αυθεντική ρεμπέτικη κομπανία στα πειραιώτικα στέκια και που στάθηκε η απαρχή του ορθόδοξου ρεμπέτικου σχήματος με την κυριαρχία πλέον του μπουζουκιού και του μπαγλαμά διαμορφώνοντας τη λεγόμενη πειραιώτικη σχολή, η οποία θα απομακρύνει αποφασιστικά το λαϊκό τραγούδι από το σμυρναίικο ύφος των προηγούμενων χρόνων. 
Αυτή λοιπόν η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία ονομαζόταν Τετράς η Ξακουστή του Πειραιά και σχηματίστηκε το 1934 με πρωτοβουλία του Σπύρου Περιστέρη αποτελούμενη από τον Πειραιώτη Γιώργο Μπάτη (1885-1967), τον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη (1905-1972), τον Αϊβαλιώτη Στράτο Παγιουμτζή (1904-1974) και το πολύ νεαρότερο μέλος της παρέας, τον Σμυρνιό Ανέστη Δελιά (1912-1944).
Ο Δελιάς ήταν άριστος μπουζουξής και πολύ καλός ερμηνευτής. Έγραψε κάμποσα δικά του τραγούδια πριν στοχοποιηθεί από το μεταξικό καθεστώς και περάσει στο περιθώριο, γεγονός που τον οδήγησε στην ψυχική κατάρρευση και στην καταφυγή στο λευκό θάνατο (ηρωίνη) που έκοψε τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής του, στα 32 μόλις χρόνια του.
Η έκδοση που σας παρουσιάζω προέρχεται από το πολύτιμο αρχείο του Κέντρου Μελέτης Ελληνικών Τραγουδιών και κυκλοφόρησε με παραγωγή των αδελφών Φαληρέα από τη Lyra το 1992. Ουσιαστικά το υλικό του δίσκου με τα δώδεκα τραγούδια καλύπτει το σύνολο της πενιχρής δισκογραφημένης προσφοράς του Ανέστη Δελιά. Ο ίδιος παίζει μπουζούκι και τραγουδά, ενώ σε κάποια τραγούδια συμμετέχει και ο Στράτος Παγιουμτζής.

(c) LP | Αφοί Φαληρέα/Lyra | 1988 | Πηγή: d58/net 

Δεν υπάρχουν σχόλια: