Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Οι ρίζες του ρεμπέτικου: Γιώργος Κατσαρός

Ο Γιώργος Κατσαρός (πραγματικό επίθετο Θεολογίτης), συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας, αποτελεί πατριαρχική μορφή του ρεμπέτικου και από τους πλέον εμβληματικούς σκαπανείς του προπολεμικού λαϊκού μας τραγουδιού, καθώς προηγήθηκε όλων των άλλων μεγάλων μορφών του χώρου, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Σκαρβέλης ή ο Γιώργος Μπάτης. Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1888, αλλά το 1915 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμερική, όπου και έζησε ως τα βαθύτατα γεράματα πεθαίνοντας το 1997 σε ηλικία σχεδόν 110 χρονών!!! 
Ξεκίνησε να ηχογραφεί τραγούδια το 1919, ενώ λειτούργησε ως μέντορας πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών που βρέθηκαν κατά καιρούς στην Αμερική, όπως η Μαρίκα Παπαγκίκα, η Αμαλία Βάκα και η Κυριακούλα Βλάχου (Κα Κούλα). Το πρώτο του τραγούδι ήταν η "Ελληνική απόλαυσις" (Άντε σαν πεθάνω τι θα πούνε), ενώ ηχογράφησε συνολικά κάπου 120 τραγούδια κι αυτά στο περιθώριο των μακροχρόνιων περιοδειών του σε όλες τις πόλεις της Αμερικής, αλλά και στην Αυστραλία, την Αφρική και την Ινδία! Σε μια τέτοια περιοδεία βρέθηκε και στην Ελλάδα το 1928 και είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους πρώτους ρεμπέτες της πειραιώτικης σχολής που είχε δημιουργηθεί κυρίως από τους πρόσφυγες της Σμύρνης μετά την Καταστροφή.
Έτσι άρχισε σιγά σιγά να προσθέτει δίπλα στην αχώριστη κιθάρα του και το μπουζούκι διαμορφώνοντας ένα πιο ορθόδοξο λαϊκό ύφος στα τραγούδια και τις ερμηνείες του. Πάντως η χαρακτηριστική εικόνα του με την κιθάρα πάνω στη σκηνή φαίνεται ότι συγκινούσε ακόμη και διάσημους ανθρώπους της εποχής του που συχνά τον επισκέπτονταν στα κέντρα που τραγουδούσε. Ένας από αυτούς και ο κορυφαίος κλασικός κιθαριστής Αντρές Σεγκόβια, αλλά κι ο μυθικός ηθοποιός του Χόλιγουντ Κλαρκ Γκέιμπλ, μέχρι κι ο Αλ Καπόνε, αλλά και ο Ρούσβελτ!!!
Σε βαθιά γεράματα, το 1988, ήδη 100 χρονών, βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα για δυο ιστορικές συναυλίες, μία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά κι άλλη μία στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα συνεργάστηκε και με τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Το 1992 οι ανήσυχοι παραγωγοί Αδελφοί Φαληρέα στα πολλά αφιερώματά τους στο πρώιμο ρεμπέτικο τραγούδι ενέταξαν και ένα δίσκο με δώδεκα χαρακτηριστικές στιγμές του Γιώργου Κατσαρού. Περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις της περιόδου 1922-1950 αποτυπώνοντας με αρκετά αντιπροσωπευτικό τρόπο όλο το φάσμα της μουσικής τέχνης αυτού του σημαντικού καλλιτέχνη. Φυσικά τραγουδά και παίζει κιθάρα ο ίδιος, ενώ στις νεότερες από αυτές τις ηχογραφήσεις έχει ήδη ενσωματωθεί στην ορχήστρα και το μπουζούκι.

(c) LP | Αδελφοί Φαληρέα/Lyra | 1992 | Πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: