Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Τα Ημερολόγια του Νίκου Ξυδάκη: Ημερολόγιο πρώτο (1995)

Η δεκαετία του '90 ήταν η πιο γόνιμη και παραγωγική του Νίκου Ξυδάκη. Ήταν η εποχή της έντονης δισκογραφικής του δραστηριότητας με σημαντικές δουλειές, όπως: "Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώση" (1990), "Τένεδος" (1991), "Βενετσιάνα" (1993), "Το μέλι των γκρεμών" (1994), "Η βουή του μύθου" (1996), "Ακρωτήριο Ταίναρον" (1997).
Στο περιθώριο αυτής της δραστηριότητας με τους συνεργάτες του κατέγραφε υλικό από δοκιμές δημιουργώντας ένα μουσικό ημερολόγιο με άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο. Αυτοσχεδιασμοί, διασκευές, πρωτόλειες κι ακατέργαστες μελωδίες, τραγούδια σύγχρονα και παραδοσιακά, ρυθμικές συνηχήσεις κρουστών, μεταγραφές για πιάνο και πολλά άλλα μέσα σ' ένα κλίμα ευφορίας που αποπνέει μια χατζιδακική αύρα! Άλλωστε ακούγονται και κάποιες διασκευασμένες μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Ένα είδος πρόβας ορχήστρας. Το πιάνο, το όμποε, το ούτι, το κανονάκι και τα κρουστά, όλα παιγμένα από κορυφαίους σολίστες, μαζί με φωνές τραγουδιστών αποδίδουν αυτό το εξαιρετικό υλικό.
Προσθέτω ότι εκείνη την εποχή ο συνθέτης είχε τη φιλοδοξία να γράψει τραγούδια πάνω σε αμελοποίητους στίχους του Νίκου Γκάτσου, πράγμα που ωστόσο δεν του επέτρεψε η μικρόψυχη κληρονόμος! Έτσι περιορίστηκε σε οργανικές υπομνήσεις, αυτές τις τρεις υπέροχες μελωδίες που καλύπτουν τον επίλογο του δίσκου. Μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία!
Στο δίσκο που εκδόθηκε το 1995 από τη Lyra με τον εύλογο τίτλο "Ημερολόγιο" (πλάγια αναφορά στα "Ημερολόγια καταστρώματος" του Σεφέρη;) ακούγονται οι φωνές του Νίκου Ξυδάκη, της Μελίνας Κανά, της Δώρας Μασκλαβάνου και της Όλιας Λαζαρίδου. Ο συνθέτης ερμηνεύει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο το εξαιρετικό "Του έρωτα μέγα κακό" από τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σ' αυτή την ίδια μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά που χρησιμοποίησε και η Ελένη Καραΐνδρου στη δική της "Μήδεια".
Επισημαίνω ότι ο Νίκος Ξυδάκης έκτοτε συνέχισε να καταγράφει ανάλογες στιγμές και να μας δίνει ανά δέκα χρόνια τα "Ημερολόγιά" του, τα οποία θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

(c) CD | Lyra | 1995 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: