Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Οι ρίζες του ρεμπέτικου: Το ρεμπέτικο τραγούδι, αρ.1 (CBS, 1977)

Ανακατεύοντας λίγο την αριθμημένη κατάταξη των δίσκων της CBS από τη σειρά "Το ρεμπέτικο τραγούδι" που κυκλοφόρησε το 1977 υπό την αιγίδα του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών, σας δίνω σήμερα τον πρώτο δίσκο που φυσικά παρουσιάζει απολύτως παρόμοια χαρακτηριστικά με το δίσκο που παρουσίασα χθες.
Έχουμε λοιπόν κι εδώ δέκα αυθεντικές ηχογραφήσεις πρώιμων ρεμπέτικων της προπολεμικής εποχής, ενίοτε σε χρώματα παραδοσιακών χορευτικών ρυθμών. Αν και οι αφετηρίες των τραγουδιών αυτών χάνονται στα παλιότερα χρόνια, εδώ έχουμε τις πρώτες τους ηχητικές καταγραφές από τη διάστημα 1920-1935, που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική με πρωταγωνιστές τους σκαπανείς του είδους, όπως ο Γιώργος Κατσαρός, η Μαρίκα Παπαγκίκα, ο Μανώλης Καραπιπέρης, ο Κώστας Δούσας, ο Ιωάννης Χαλικιάς και ο Α. Κωστής
Η κιθάρα πάντα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η παρουσία στην ορχήστρα οργάνων, όπως το βιολί, το βιολοντσέλο και το τσέμπαλο. Η έκδοση είναι υποδειγματική με πλούσια πληροφοριακά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό της εποχής.

(c) LP | CBS | 1977 | Πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: