Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Τα Ημερολόγια του Νίκου Ξυδάκη: Ημερολόγιο τρίτο (2016)

Έχοντας καθιερώσει την ανά δεκαετία προσωπική του εξομολόγηση μέσω των πρωτότυπων ημερολογίων του, το 2016 ο Νίκος Ξυδάκης μας δίνει το τρίτο κατά σειρά "Ημερολόγιο", έστω και με απόκλιση ενός έτους μετά τη συμπλήρωση της δεκαετίας από το προηγούμενο. Το περιεχόμενο και πάλι είναι ίδιας λογικής και αισθητικής με τα προηγούμενα αποκαλύπτοντας τις ακριβές αισθητικές επιλογές του σπουδαίου αυτού δημιουργού. Ο ίδιος μας συστήνει το υλικό ως εξής:
«Οι συνεργάτες, οι φίλοι, οι μουσικοί πάντα σε μια συνάντηση στο διάλειμμα μιας πρόβας, ανάμεσα σε μια ηχογράφηση ή πριν από μια συναυλία, και σχεδόν με μια συγκινητική εκνευριστική μανία, συνηθίζουν να παίζουν μουσική που τους αρέσει. Τραγούδια, αυτοσχεδιασμούς, διασκευές, ή κάτι που οι ίδιοι έχουν συνθέσει. Αυτές τις προσωπικές στιγμές του καθενός που μπορεί να είναι και η βαθύτερη τους επιθυμία και που τα τελευταία χρόνια επίμονα κρυφακούω και παρασύρομαι κι εκμυστηρεύομαι κι εγώ, σκέφτηκα να συγκεντρώσω στο Ημερολόγιο. Το Ημερολόγιο θα ήθελα να θεωρηθεί όχι σαν μια ηχογράφηση μoυσικής ενός δίσκου αλλά σχεδόν σαν μια υποκλοπή αισθημάτων των φίλων μου. Αν κρατούσα σημειώσεις για ένα ημερολόγιο ηχητικό, αυτές θα κρατούσα».
Έχουμε λοιπόν ένα πλούσιο και ποικίλο υλικό μοιρασμένο σε 27 μέρη που περιλαμβάνουν τραγούδια πρωτότυπα και διασκευασμένα, συνθέσεις νέων δημιουργών, αλλά και ποιήματα ελληνικά και μεταφρασμένα, καθώς και διηγήματα, μεταξύ των οποίων και κάποια σε πρώτη δημοσίευση, αφού άλλωστε η έκδοση ανήκει στον πολύ αξιόλογο εκδοτικό οίκο των Εκδόσεων Άγρα. Τα ηχογραφήματα βέβαια ειναι ενσωματωμένα σε ένθετο ψηφιακό δίσκο μιας εξαιρετικά επιμελημένης έκδοσης σε μορφή βιβλίου μικρού σχήματος 72 σελίδων. Στην έκδοση περιλαμβάνεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.
Αξίζει να σταθούμε σε μερικά ονόματα που συμπράττουν ή ακούγονται στην έκδοση: Γιώργος Κουρουπός, Σωκράτης Άνθης, Μαρία Φαραντούρη, Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Ανδρέου, Θοδωρής Οικονόμου, Όλια Λαζαρίδου, αλλά και Τάκης Μουσαφίρης, Μάνος Χατζιδάκις, J.S. BachGabriel Faure, Κουαρτέτο Ηχώ και πολλοί άλλοι. Τα κείμενα διαβάζουν ο καθηγητής (μακαρίτης πια) Δημήτρης Μαρωνίτης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο ποιητής Διονύσης Καψάλης.

(c) CD | Εκδόσεις Άγρα | 2016 | Πηγή: dim./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: