Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ορφέας Περίδης: Ονειροπόλων μόχθοι (2011)

Ο Ορφέας Περίδης ανήκει στην ευλογημένη γενιά των τραγουδοποιών που ανέδειξε η δεκαετία του '90, συνοδοιπόρος του Σωκράτη Μάλαμα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Νίκου Ζούδιαρη, του Γιώργου Ανδρέου και τόσων ακόμη αξιόλογων ομοτέχνων τους. 
Το πρώτο δισκογραφικό του φανέρωμα σημειώθηκε το 1990 με τρία δικά του τραγούδια στο δίσκο "Σύνεργα" του Νίκου Παπάζογλου, ενώ ακολούθησε το πέρασμά του από τους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Καλαμάτας, για να μας δώσει το 1993 την πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική του δουλειά με το δίσκο "Αχ, ψυχή μου φαντασμένη", ο οποίος, απροσδόκητα ίσως, γνώρισε μεγάλη εμπορική απήχηση και τον καθιέρωσε αμέσως στις ισχυρές ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού.
Το 2011 λοιπόν μας έδωσε κι ο Ορφέας Περίδης τη δική του μουσική οπτική στην αλυσίδα των δώδεκα μηνών του έτους με τον κύκλο τραγουδιών "Ονειροπόλων μόχθοι". Πρόκειται για μια πρωτότυπη εργασία με αφετηρία ένα αφιέρωμα στους μήνες του έτους από το ένθετο Επτά Ημέρες της εφημερίδας Καθημερινή. Ας ακούσουμε τον ίδιο να μας εξηγεί την πηγή της έμπνευσής του:
"Ο κύκλος των τραγουδιών για τους δώδεκα μήνες γεννήθηκε όταν έπεσε στα χέρια μου το εξαιρετικό αφιέρωμα των Επτά Ημερών της Καθημερινής στους δώδεκα μήνες του Χρόνου, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2000 σε δώδεκα μηνιαία τεύχη. Άρχισα να γράφω ένα τραγούδι κάθε μήνα αρχίζοντας τον Μάρτη του 2005 μέχρι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου που σταμάτησα. Έκτοτε, χρειάστηκα πέντε χρόνια γράφοντας και σκίζοντας προκειμένου να ολοκληρώσω τα δώδεκα τραγούδια....''.
Δώδεκα λοιπόν όμορφα τραγούδια, όλα σε μουσική, στίχους και ερμηνεία από τον Περίδη με εξαίρεση το τραγούδι του Νοέμβρη που είναι παρμένο αυτούσιο από το αφιέρωμα της Καθημερινής, γραμμένο από τον Ηλία Αναγγνωστάκη και μελοποιημένο σε μορφή εκκλησιαστικού ύμνου χωρίς μουσική συνοδεία, ενώ στο τραγούδι του Σεπτέμβρη οι στίχοι ανήκουν από κοινού στον Περίδη και στον Θεόδωρο Πετράκογλου. Η μουσική έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά του τραγουδοποιού, έντονη μελωδική φόρτιση και ρυθμική αγωγή που κάνει τα τραγούδια του εύληπτα με το πρώτο τους άκουσμα.
Την όμορφη ακουστική ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώτης Κιουρτσόγλου και το εικαστικό μέρος η Εύη Θεμελή.

(c) CD | ΕΠΤΑ/ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. | 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: