Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Βέρα Βασιλείου-Πέτσα: Βορεινό παράθυρο (2015)

Μιας και αναφερθήκαμε χθες στον ποιητικό λόγο της επαρχίας, είναι ευκαιρία σήμερα να σταθούμε σε μια άλλη ποιητική φωνή που έρχεται έξω από το υδροκέφαλο κέντρο, για να μας θυμίσει ότι η ευαισθησία και η έμπνευση μπορούν να ξεπηδήσουν από παντού, ασχέτως αν πολλές φορές δε βρίσκουν τον τρόπο να δημοσιοποιηθούν ευρύτερα κι ενίοτε σβήνουν εν τη γενέσει τους.
Ευτυχώς αυτό το τελευταίο δε συνέβη με την Τρικαλινή ποιήτρια Βέρα Βασιλείου-Πέτσα, η οποία σε σχετικά ώριμη ηλικία έκανε το δικό της λογοτεχνικό ξεπέταγμα συμμετέχοντας στον καταξιωμένο θεσμό των Δελφικών Ποιητικών Αγώνων, όπου και βραβεύτηκε, για να πάρει έτσι τη φόρα που χρειαζόταν και να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα παρουσία στα λογοτεχνικά πράγματα του τόπου μας, αρχικά με το μυθιστόρημα "Μην περάσεις το ποτάμι" (όπου ποτάμι προφανώς είναι ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει τη γενέθλια πόλη της) και στη συνέχεια με τις ποιητικές συλλογές "Σαράντα μίλια σιωπή" (2011) και "Βορεινό παράθυρο" (2015).
Η Βέρα Βασιλείου-Πέτσα καταπιάστηκε και με το στίχο κι έτσι το όνομά της τα τελευταία χρόνια φιγουράρει δίπλα σε κάμποσα όμορφα τραγούδια του "έντεχνου" ρεπερτορίου συνεργαζόμενη με συνθέτες, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Λίνος Κόκοτος, ο Μιχάλης Τερζής, ο Αντώνης Παπαγγελής, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και άλλοι. Ωστόσο η πιο συγκροτημένη στιχουργική της παρουσία εντοπίζεται ως συνοδευτικό υλικό της ποιητικής της συλλογής "Βορεινό παράθυρο" που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις του μουσικού περιοδικού Μετρονόμος.
Το "Βορεινό παράθυρο" λοιπόν μαζί με το σώμα των ποιητικών κειμένων της Βέρας Βασιλείου-Πέτσα περιλαμβάνει κι έναν πολύ ενδιαφέροντα ψηφιακό δίσκο με δέκα τραγούδια σε δικούς της στίχους που μελοποίησαν οι συνθέτες Λίνος Κόκοτος, Μιχάλης Τερζής, Νεοκλής Νεοφυτίδης και Πάνος Μπούσαλης. Όμορφες μελωδίες ενορχηστρωμένες επιδέξια από τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Βασικός ερμηνευτής τους είναι ο νέος τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης, ενώ συμμετέχουν και οι Νένα Βενετσάνου, Παντελής Θαλασσινός και Λιζέτα Καλημέρη.

(c) CD | Μετρονόμος | 2015 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: